Boromejky získají parcely na Jičínsku, jež jim stát odmítal vrátit. Má přes ně vést silnice R35

Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského získá tři parcely v Oboře, místní části Chomutic na Jičínsku, které ji v rámci restitucí odmítl vydat Státní pozemkový úřad. Dnes o tom na základě žaloby, kterou podala kongregace, rozhodl Krajský soud v Hradci Králové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudy, jednací síň (ilustrační foto)

Soudy, jednací síň (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pozemkový úřad parcely nevydal, protože přes ně má vést plánovaná silnice R35 z Hradce Králové do Jičína.

Právní zástupce boromejek Stanislav Hykyš u soudu řekl, že je kongregace připravená zřídit kvůli výstavbě silnice věcné břemeno a v budoucnu nehodlá stavbě bránit. Uvedl také, že ostatní pozemky v lokalitě Státní pozemkový úřad boromejkám již vydal.

Právní zástupkyně Státního pozemkového úřadu Dagmar Čevelová u soudu namítala, že předmětné pozemky nelze vydat, protože jsou dotčené veřejně prospěšnou stavbou. Navrhované zřízení věcného břemene podle pozemkového úřadu nepřipadá v úvahu.

Královéhradecký krajský soud dnes také rozhodl ve prospěch římskokatolické farnosti v Hradci Králové – Pouchově. Ta podala žalobu na Státní pozemkový úřad, který ji odmítl v rámci restitucí vydat pozemek na kraji Hradce Králové. Úřad to zdůvodnil tím, že na parcele je plánovaná stavba silnice.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím, zákon tedy znamená i odluku církve od státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme