Broumovští benediktini žalují město Police nad Metují a žádají vydání pozemků za 100 milionů korun

4. únor 2016

Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově podalo několik žalob na určení vlastnictví. Ty v podstatě napadají regulérnost postupu, podle kterého stát v minulosti převáděl majetek na města a obce. Žalovanou stranou jsou fyzické osoby, stát, konkrétně Státní pozemkový úřad, i město Police nad Metují.

„Je to veliké překvapení. My jsme ze závěrů, jak dopadly církevní restituce, kdy se stát s církvemi dohodl, jsme to brali tak, že je to věc, přes kterou už se dál nepůjde. Tohle nám připadne, že ten církevní nárok jde za tu hranici té dohody," říká místostarosta města Police nad Metují Jiří Škop z ODS.

Podle něj si benediktinské opatství nárokuje asi polovinu výměry katastru města, odhadem tedy majetek za zhruba 100 milionů korun.

„Na těch plochách se nachází třeba obchodní centrum, mateřská škola včetně celého sídliště a nachází se tam i rodinné domy," říká Jiří Škop.

Čtěte také

Jak by se postupovalo v případě, že by dal soud benediktinům za pravdu Jiří Škop neví.

Podle něj by ale neměly vznikat další majetkové křivdy: „Vůbec si to neumím představit. Byla by to absurdní situace."

Dalším žalovaným v souvislosti určení vlastnictví je stát, konkrétně Státní pozemkový úřad.

Broumovsko - výhled z Hvězdy

Podle mluvčí Moniky Machtové je první soudní jednání odročeno, mimo jiné i z důvodu řešení tzv. předběžné otázky: „Řízení bylo soudem přerušeno do skončení jiného řízení vedeného u Krajského soudu v Hradci Králové. Důvodem přerušení je skutečnost, že v řízení před Krajským soudem v Hradci Králové se řeší otázka, zda je žalobce oprávněnou osobou ve smyslu podmínek definovaných zákonem o majetkovém vyrovnání. Vyřešení této otázky může mít vliv i na rozhodnutí Okresního soudu v Náchodě."

Benediktinské arciopatství v Břevnově se k situaci odmítlo vyjádřit, advokátní kancelář, která ho zastupuje na zaslané otázky přes několik urgencí nereagovala.

Svého údajného majetku se domáhají i další církve.

Jednotlivé státní instituce tak s nimi vedou řadu dalších soudních sporů.

autor: PLE
Spustit audio