Budoucnost fotbalového stadionu v Hradci Králové je jasnější

9. duben 2015

Zastupitelé odsouhlasili podmínky rozvázání smlouvy se společností ECE. Město už chystá vlastní projekt na stadion. Firma zaplatí městu za to, že opustila společný projekt na stavbu fotbalového stadionu a obchodního centra víc než 5 milionů korun. Zastupitelé také schválili vypsání tendru na projekt stadionu nového. To, že město nevypíše architektonickou soutěž se ale nelíbí části opozice.

Firma ECE městu zaplatí za to, že projekt opustila, 5 milionů 400 tisíc korun. Město už má v tuto chvíli vypracovanou studii, jak by měla přestavba fotbalového stadionu vypadat. Jejím autorem je architekt Tomáš Vymetálek.

Studie předpokládá postupnou přestavbu stadionu tak, aby nebyla přerušená fotbalová soutěž. Zastupitelé odsouhlasili výběrové řízení na základě právě této studie. Takovou variantu preferoval i náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich z TOP 09: "Rada se přiklonila k variantě podle zákona o veřejných zakázkách, kde kritériem bude ekonomická výhodnost. A budou tam tři kritéria: 1. Cena 2. Rychlost zpracování 3. Pokuta při nedodržení termínu, protože čas je pro nás velmi důležitý".

Bez architektonické soutěže

Stadion za zhruba 400 milionů korun by měl být hotový v roce 2018. Zastupitelstvo návrh schválilo bez téměř jednohlasně. Dva politici se zdrželi - jeden z nich - Adam Záruba ze Změny pro Hradec vysvětluje proč: " My prosazujeme aby u takových velkých investic byla prováděna architektonická soutěž. Ten způsob jak byl navržen se nám zdá, že byl utvářen, aby to vyhovělo jedné určité architektonické kanceláři."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Čtěte také

Nevypsání architektonické soutěže se nelíbí ani Aleši Dohnalovi z občanské iniciativy Pro městský stadion, který léta bojoval za to, aby součástí arény nebylo obchodní centrum: "Nejsem spokojen. V Hradci Králové je více jak stoletá tradice architektonických soutěží. Nejváznamnější stavby ve městě byly všechny soutěženy. Naopak ty problematické stavby soutěženy nebyly. Takže tady vidím vztah - špatná realizace, nesoutěžená, dobrá realizace - soutěžená".

Generální ředitel klubu FC Hradec Králové, který by měl na novém stadionu v budoucnu hrát - Richard Jukl - rozhodnutí zastupitelů uvítal: "Zastupitelstvo rozhodlo proto, aby se co nejrychleji pokračovalo v plánování příprav výstavby. Je to ještě na dlouhou trať nicméně jsme rádi, že aspoň tento posun tady je a může se hned začít pracovat".

Už letos v létě by se měla na stadionu upravit východní tribuna tak, aby vyhovovala požadavkům fotbalové asociace.


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio