Budovu hradeckého nádraží opravují dělníci. Co konkrétně tady za 35 milionů korun udělají?

11. říjen 2017

Budovu hlavního nádraží v Hradci Králové začali opravovat dělníci. Během několika měsíců obnoví střešní světlík a také části stropů. Stavební ruch ale nijak neovlivní dopravu na železnici. Zásadní změny nepocítí ani cestující, kteří do haly zamíří. Na místě se o tom přesvědčil náš reportér Ondřej Vaňura.

S ředitelem Správy osobních nádraží Hradec Králové Jaroslavem Špínou stojíme přímo v budově vlakového nádraží v Hradci Králové. Na první pohled ani není vidět, že by se tu něco opravovalo. U stropů jsou ale natažené igelity a sítě.

„Ochranné sítě jsou tu z toho důvodu, abychom zajistili bezpečnost cestujících proti pádu omítky. Protože jsme loni zjistili, že stav stropů v této budově je havarijní. Oprava, která začala koncem září, se ještě netýká těchto stropů. Ta se týká zastřešení. Hala je zastřešena světlíkem, který má trojůhelníkový průřez. A vlastně celý světlík se bude vyměňovat. Je to z toho důvodu, že do haly už zatékalo. A hrozilo už nebezpečí pádu těch skel," vysvětluje Jaroslav Špína.

Čtěte také

A doplňuje: „Dělníci už jsou nahoře a pracují. Z boku budovy už uvidíte výtahy, uvidíte jeřáb, už se prostě stěhuje materiál. A nahoře, v prostoru toho skleníku, se buduje pódium a lešení, ze kterého se bude ta práce provádět."

Oprava bude stát 35 milionů korun

„Cestujících se to nijak nedotkne. Oprava se provádí za provozu a cestující to v zásadě nijak nepocítí. Ta oprava, která bude probíhat následně, ty stropy, které jsou těď pod těmi sítěmi, tak tam to bude už poněkud složitější. Ale opět budeme dělat taková opatření, aby všechny služby pro cestující zůstaly zachovány," říká Jaroslav Špína.

Budova hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové

Tato už historická budova se dočká i v následujících letech dalších oprav?

„Budova je skutečně historická a především je památkově chráněna. To znamená, že i na opravě toho zastřešení a všech dalších částí musíme spolupracovat s odborem památkové péče města Hradec Králové. A spolupracujeme i s Národním památkovým ústavem, územním pracovištěm v Josefově. Později se oprava samozřejmě dotkne všech stěn. A v neposlední řadě chceme opravit i podlahy. U nich je již vidět, že současnému provozu nevyhovují," říká Jaroslav Špína.

A na závěr doplňuje: „Teď vytváříme projekt a ten se připomínkuje právě pracovníky památkového ústavu."

Současná oprava potrvá asi osm měsíců.

autor: ova
Spustit audio