Čapí škola nese ovoce. Na svět přišlo čiperné mládě vzácného čápa marabu

6. květen 2017

Královédvorská ZOO se chlubí mládětem vzácného čápa marabu. Odchov tohoto velkého afrického ptáka se v posledních letech daří jen ve čtyřech evropských zoologických zahradách. Hodně starostí mají zoologové s tím, aby vejce byla oplodněná, aby je rodiče nevystrčili z hnízda, aby na nich vzorně seděli a zahřívali je a aby se o vylíhnutá mláďata starali. No,uznejte, to je práce až nad hlavu!

Takže když se naučí čápi marabu správně hnízdit a holátko přijde na svět, je to velká radost. A právě takovou teď prožívají ošetřovatelé ve Dvoře Králové.

Mláďě už má prachové peří na těle a na rozdíl od rodičů i opeřenou hlavu. Zaručenou informaci o tom všem získala od zoologa Michala Podhrázského redaktorka Dana Voňková.

ZOO Dvůr Králové nad Labem chová dva páry afrického čápa marabu. Odchov mláďat je poměrně složitý proces - zoologové je například pomocí pěstounů a podkladků „učí"jak se stát správnými rodiči. Čapí škola teď přinesla ovoce - na svět přišlo zdravé a čiperné mládě.

Čtěte také

Jeden z největších létajících ptáků na světě obývá ve volné přírodě Střední, Východní a z části i Jižní Afriku. Dosahuje až 150 cm výšky, rozpětí křídel bývá přes 3 metry.

Má holou hlavu, černá záda a bílé břicho. Vak pod zobákem dokáže o hodně zvětšit nastřádanou potravou, nápadný je také lalok na hrdle. Ten využívá samec při námluvách - jeho prostřednictvím vyluzuje zvuky, kterými na sebe upozorňuje samičku.

Královédvorská ZOO se chlubí mládětem vzácného čápa marabu

Čáp marabu vylétne s pomocí vzdušných proudů až do výšky 4 000 metrů.

Staví si velké stromové hnízdo, klade 2 až 3 vejce.

Při hledání mršin se chová spíš jako sup a maso trhá zobákem. Podobně jako sup má holou hlavu a krk, což mu brání ve znečištění peří.

Marabu nepohrdne ani drobnými živočichy, má rád ryby, termity, žáby a také vejce krokodýlů a plameňáků.

V přírodě se může dožít i 40 let.

Královédvorská ZOO se chlubí mládětem vzácného čápa marabu
autoři: DV , Simona Jiřičková
Spustit audio