Čekají nás tropická vedra. Teplotní rekordy jsou dnes a zítra v ohrožení. A my také

24. červen 2016

Máme před sebou tropický pátek. V Královéhradeckém kraji teploměry vyšplhají přes 30 stupňů Celsia. Meteorologové proto vydali výstrahu před velmi vysokými teplotami. Padnout by v našem regionu mohly teplotní rekordy.

Výstraha meteorologů platí už od čtvrtečního poledne. Zatímco včera byla na vysoké teploty, dnes je už upřesněná na velmi vysoké teploty.

„Teploty vystoupí na 32 až 35 stupňů Celsia. Výstraha se ale bude dál upřesňovat, protože i v sobotu předpokládáme, že ty teploty dosáhnou až 36 stupňů Celsia. A zároveň tam přibude i výstraha na silné, nebo velmi silné bouřky," vysvětluje Dušan Čičman z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.


Celkem určitě na většině stanic ty teplotní rekordy budou překročeny.Dušan Čičman, královéhradecká pobočka Českého hydrometeorologického ústavu

Teplotní rekordy tak jsou dnes a zítra v ohrožení
V podrobném popisu výstrahy je uvedeno, že bychom se měli vyhnout nadměrné fyzické aktivitě, dodržovat pitný režim a další věci.

„Nepohybovat se na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti i zvířata na přímém slunci zejména ve stojících automobilech. Chce to používat i pokrývky hlavy a tak dále," vysvětluje Dušan Čičman.

Čtěte také

Letos jsme zatím tropické dny neměli a tak záchranáři nezaznamenali v souvislosti s teplem větší počet výjezdů.

Jak ale říká Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, brzy se to změní: „Pokud mohu soudit podle zkušeností, tak v období těch nejteplejších dnů a nejvyšších teplot se dá říct, že nárůst našich výjezdů je zhruba 10 procent. Největší nebezpečí těch z teplot hrozí dehydratace a případně vyčerpání organismu."

Logo

Podobná je situace také u hasičů. Příkladem je léto 2015
„Ta pravděpodobnost vzniku lesních požárů, nebo požárů ve volné přírodě, se samozřejmě zvyšuje s tou teplotou. Doufáme, že se nebude opakovat loňský rok, kdy opravdu těch požárů strnišť a lesů byla velká řada. Ten nárůst byl rozhodně více než stoprocentní," vypočítává Ondřej Sezima z hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

V těchto dnech bychom tak neměli v přírodě rozdělávat oheň. Pokud budeme na zahradě pálit klestí, měli bychom o tom dát hasičům dopředu vědět.

„Na webových stránkách Hasičského záchranného sboru je ikonka Pálení klestí. A zde během několika minut člověk zadá, co se vlastně chystá dělat a hasiči potom o takovém pálení vědí a nemají například zbytečné výjezdy," dodává Ondřej Sezima.

Teploty by měly klesnout v neděli, kdy má být v Královéhradeckém kraji maximálně 26 stupňů Celsia.

Opalování (ilustrační foto)
autor: ova
Spustit audio