Ceny nemovitostí i nájmů letí kvůli rozvoji kvasinské automobilky na Rychnovsku vzhůru

Ceny nemovitostní v okolí kvasinské automobilky díky dalšímu rozšiřování Škody Auto rychle rostou. Firma zaměstnává 5000 lidí a další tisícovku plánuje postupně přijmout. Další stovky zaměstnanců budou hledat i dodavatelé. Na Rychnovsku tak každým měsícem rostou ceny nájmů i nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den otevřených dveří v závodě Škoda Auto v Kvasinách

Den otevřených dveří v závodě Škoda Auto v Kvasinách | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Přibližně od března loňského roku vzrostla poptávka po nájemním bydlení. Lidé hodně kupují také všechny typy bytů, říká Zdeněk Pilbauer, realitní makléř z rychnovské realitní kanceláře.

Lidé podle něj také investují do bytů, které pak pronajímají dál - především zaměstnancům automobilového průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny nemovitostní v okolí kvasinské automobilky díky dalšímu rozšiřování Škody Auto rychle rostou. Natáčel o tom Jiří Fremuth

Zájem je o bydlení ve městech třeba i víc než 20 kilometrů od automobilky. Nejvíc ale o byty v Rychnově.

„Jeden z nejdražších bytů, co jsme pronajali, vycházel na 250 korun za metr čtvereční, což už v podstatě převyšuje i Prahu,“ uvádí Pilbauer.

Stoupají také ceny domů a stavebních pozemků. Na Rychnovsku je druhá nejnižší nezaměstnanostv zemi, firmy hledají zaměstnance jen těžko, vysvětluje ředitel kontaktního pracoviště úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou Petr Richtera:

„Dnes se zaměstnavatelé snaží lidem nabídnout jak dopravu, tak ubytování, protože nedostatek pracovní síly se projevuje i v tom, že musejí odmítat zakázky.“

Tlak na cenu bydlení tak v okolí průmyslové zóny stoupá.

„Lidé volají a ptají se po zainvestovaných pozemcích. V současné době bude v obci budovat soukromá společnost dva bytové domy, každý po devatenácti bytech,“ říká starostka Kvasin Alice Nováková zvolená za KDU-ČSL s tím, že rostoucí ceny půdy komplikují třeba i stavbu chodníků. Jeden musela obec vést nakonec jinudy, než plánovala.

Také nezávislý starosta sousední Solnice Jan Hostinský potvrzuje zájem lidí o parcely. Radnice ale zatím neúspěšně hledá investora pro bytové domy.

Stavbu bytů pro chybějící pracovníky chce podpořit také Královéhradecký kraj.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme