Červený Kostelec má nový územní plán. Rozšířila se místa, kde lze stavět rodinné domy

22. červen 2017

V novém územním plánu, tedy dokumentu důležitém pro rozvoj města, jsou vyčleněná území pro stavbu nových domů, řeší rozšíření průmyslové zóny i varianty plánovaného obchvatu. A právě o silnici, po které by v budoucnu měla jezdit podstatná část aut mezi Trutnovem a Náchodem, diskutovali zastupitelé Červeného Kostelce nejdéle.

„Obtížný proces a snaha vyhovět přiměřeně všem. Nikoho neurazit, protože ten územní plán se přeci dělá pro lidi. A tak je to třeba nastavit," popisuje dlouhé přípravy architekt Ladislav Komrska, který se podílel na zpracování územního plánu.

Čtěte také

Podle toho, který zastupitelé přijali, se počítá s rozšířením průmyslové zóny na okraji města a také se stavbou nových domů. Těch může vyrůst až sedm stovek.

„Výrazně se rozšířila ta místa, kde lze stavět rodinné domy. My jsme za to velice rádi, protože Červený Kostelec, i ostatní města tady v regionu, mají problém se snižováním počtu obyvatel," říká starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák zvolený za TOP 09.

Obchvat města byl nejvíc diskutovanou otázkou

Nejvíce zastupitelé podle očekávání diskutovali nad trasou obchvatu, který by dopravu odklonil z centra města. Silnice, která by zkrátila a zjednodušila cestu mezi Trutnovem a Náchodem, je zatím navržená ve třech variantách.

Nově oteřený obchvat Velemyšlevsi

„Ty varianty jsou úplně na počátku celého toho procesu. Já bych se přikláněl k tomu, aby Červený Kostelec byl co nejrychleji dostupný směrem k dálnici, která bude v Jaroměři. Takže z toho pohledu se mi nejvíce osobně líbí ta varianta C, která přivádí obyvatele Červeného Kostelce co nejrychleji do Jaroměře," vysvětluje Rostislav Petrák, proč by preferoval trasu kolem obcí Červená Hora a Žernov, přestože nejpravděpodobnější je varianta, že silnice povede místní částí Olešnice.

Během jednání zastupitelů ale zazněla i kritika a to především z úst Jiřího Hanuše z TOP09.

„Pro mě je to obrovské zklamání. Protože já jsem zažil územní plán z roku 1986, který jsem dostal do vínku když jsem se stal starostou v roce 1990. A ten se připravil a schválil v roce 2002. A my jsme se v některých věcech neposunuli vůbec ani o píď dál," tvrdí zastupitel a bývalý starosta Jiří Hanuš. Podle něj doteď není jasné, jak vlastně bude v Červeném Kostelci vyřešená páteřní doprava a právě proto se při schvalování nového územního plánu zdržel hlasování.

autor: baj
Spustit audio