Česká Skalice chce od ledna omezit provoz nonstop barů. Aspoň část noci by měly mít zavřeno

21. říjen 2016

Zastupitelé České Skalice budou na svém příštím zasedání projednávat návrh nové vyhlášky. Tou by se měla omezit provozní doba pohostinských provozoven na území města. Restaurace a bary by tak v budoucnu musely zavírat nejpozději hodinu po půlnoci a to ve dnech, po kterých nenásleduje den volna.

„Je počítáno s omezením po jedné hodině ranní do 6:00. O víkendu by to mělo zůstat ve stávajícím režimu bez omezení," říká nezávislý starosta České Skalice Martin Staněk.

Přípravou vyhlášky ho pověřili zastupitelé, na jejím textu právě pracuje. Zatím prý kromě několika příspěvků na sociální síti nezaznamenal žádné oficiální negativní reakce.

Já jsem žádný podnět, který by byl negativní k přijímané vyhlášce, neobdržel.Martin Staněk, starosta České Skalice

Přesto se chce starosta Staněk ještě s majiteli barů a restaurací osobně setkat a důvody, proč město vyhlášku chystá, jim vysvětlit. Novinka má zajistit větší bezpečnost obyvatel.

„Dá se říct, že drtivá většina pouliční kriminality, ať už to jsou poškozená vozidla, napadání mezi občany, krádeže v těch hospodách, se dají víceméně jednoznačně přičíst na vrub právě nonstopům," vysvětluje strážník městské policie Česká Skalice Jan Slavík.

Čtěte také

Nejčastěji jsou podle něj problémy po půlnoci a to potvrzují i oficiální policejní statistiky města s pěti a půl tisícovkami obyvatel.

Vystavené lahve s alkoholem v baru

„V roce 2015 bylo v centru města poblíž nonstop provozoven spácháno šest trestných činů a pět přestupků. Z toho dvě třetiny v nočních a časných ranních hodinách. V roce 2016 policie zasahovala patnáctkrát u šesti trestných činů a devíti přestupků. Z toho opět ve dvou třetinách v nočních a časných ranních hodinách," popisuje mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

O obecně závazné vyhlášce budou zastupitelé České Skalice jednat v prosinci. Platit by měla od prvního ledna příštího roku.

autor: PLE
Spustit audio