České Meziříčí získalo do svého vlastnictví torza domů v lokalitě U hřbitova. Chce stavby dokončit

23. říjen 2017

Měl to být ambiciózní developerský projekt, jenže nakonec plán na výstavbu rodinných domů v Českém Meziříčí skončil krachem. Obci se po zhruba šesti letech podařilo torza staveb vyvázat z konkurzní podstaty a celou oblast chce připravit k další výstavbě.

Developerská společnost, která chtěla v roce 2006 začít v Českém Meziříčí s výstavbou zhruba 50 rodinných domů, zkrachovala už po třech letech.

Rozestavěné domy nedokázala dokončit ani firma, která původní společnost koupila, říká starosta Milan Žďárek zvolený za Starosty a nezávislé: „Následný developer hrál s námi takovou divnou hru. Protože si vždycky myslel, že nás přechytračí. Že jim ty pozemky, které jsou ve vlastnictvá obce, že jim je nějak přeprodáme. A oni, že z toho udělají nějaké velké peníze. Což jsme tedy odmítli."

Čtěte také

V lokalitě u hřbitova jsou v současné době dokončeny pouze tři domy, které si jejich vlastníci dostavěli na své náklady.

Zedník stavící zeď (ilustrační foto)

Jednoduché to nebylo, přiznává Petr Vrábel: „Člověk si musel prostě nějak poradit a udělat to jak se to dělá normálně, bez ničeho. Žumpa, voda, elektriku nám naštěstí udělali. Ale jinak ty ostatní věci, s tím si musel člověk poradit. Co jiného nám zbylo. Když už jsme do toho investovali finance."

Obec teď v lokalitě u hřbitova plánuje vybudování chybějících inženýrských sítí a také přístupových cest. To bude stát obecní pokladnu zhruba 5 milionů korun.

„V první etapě bychom rádipožádali pravděpodobně kraj o nějakou dotaci, nějaký finanční příspěvek na vybudování těch inženýrských sítí. S tím, že až bychom rozprodávali ty jednotlivé parcely, tak bychom z výnosu těch peněz udělali samozřejmě i další věci," říká starosta Milan Žďárek.

Spustit audio