Česko - francouzská gepardí rodina se rozrostla o dvě mláďata

29. duben 2017

Narodila se první jarní den a s největší pravděpodobností to jsou kluci. Jejich matkou je Darili, otcem sameček, který vloni připutoval do královédvorské ZOO z Francie. Darili je ve zvířecím světě slavnou gepardicí, protože před necelými třemi lety porodila a úspěšně odchovala paterčata! Zajímavou gepardí rodinku vám představí redaktorka Dana Voňková a zoolog Radek Hlávka.

Zatímco Darili můžete ve venkovním výběhu vidět, malá dvojčata jsou ještě "doma" pěkně v teple. Ale i tak slibuje návštěva ZOO Dvůr Králové nad Labem nejvšední podívanou, protože právě dnes se otevřelo Africké safari.

A to znamená, že sluníčko brzy vytáhne ven i ty nejmladší obyvatele ZOO.

Předhoní i chrta! Kdo? No přeci gepard.

Čtěte také

Gepard je nejrychlejší savec pohybující se po zemi. Krátkodobého zrychlení z nuly na 100 km v hodině dosáhne do tří sekund.

Gepard je ohrožené zvíře. zoologové odhadují, že ve volné přírodě žije už jen sedm tisíc těchto šelem.

Česko - francouzská gepardí rodina se v ZOO Dvůr Králové nad Labem rozrostla o dvě mláďata

Gepard je samotářský lovec, ve skupinách žijí jen mladí samci nebo matky s mláďaty.

Před kým mají gepardi respekt? Před člověkem, lvy, levharty, hyenami a psy hyenovými. Proč? Protože ti gepardy loví a zabíjejí.

V loňském roce navštívilo ZOO Dvůr Králové nad Labem přes půl miliónu lidí. S rostoucí návštěvností vzrostla i chuť zřizovatele investovat do rozvoje zoologické zahrady. A tak letos například dokončí poblíž Safari kempu výstavbu nového chovného zařízení pro gepardy.

V odchovu těchto zvířat patří královédvorská ZOO k nejúspěšnějším. Na svém kontě má už 82 mláďat. V současnosti se chlubí sedmičlennou skupinou těchto ohrožených zvířat.

autoři: DV , Simona Jiřičková
Spustit audio