Chlumec nad Cidlinou by rád v příštím roce výrazně proměnil tvář nádraží

10. květen 2017

Cestující v Chlumci nad Cidlinou by se v příštím roce mohli dočkat nového dopravního terminálu. Současné nádraží, staré zhruba 45 let, už nestačí - a problematický je i nedostatek parkovacích míst. I proto město chystá poměrně rozsáhlé stavební zásahy. Více než třicet miliónů korun chce investovat nejen do nového terminálu, ale i do nových parkovacích míst v nejbližším okolí.

Jak říká starosta Miroslav Uchytil z KDU-ČSL, z Chlumce nad Cidlinou se stal poměrně důležitý dopravní uzel. A tak si především parkoviště svoje uživatele rozhodně najde: „To děláme hlavně pro přespolní, kteří k nám ráno přijedou. Před šestou hodinou se nám tam zpravidla nastaví již přes sto automobilů. Přesednou na autobusy a hlavně na vlak a k večeru, zase když se vrací, tak ta auta opouští své stání."

Čtěte také

Radnice počítá při výstavbě parkovacích míst i s tím, že nedaleko je i zdravotnické zařízení - ze současné zhruba stovky míst by jich mělo být nejméně 150. V uvozovkách zaparkovat by ale podle starosty Miroslava Uchytila měli mít možnost i ti, kteří nepřijedou autem - tedy cyklisté: „Dnes například takové normální kolo stojí také přes deset tisíc korun. Tak bychom tam chtěli mít i uzamykací boxy, aby ti lidé měli jistotu, že se vrátí a to kolo tam ještě bude kompletně stále stát."

Do Poděbrad dorazily plné autobusy

Celá akce by podle projektu měla vyjít na 33 miliónů korun, město by mohlo dosáhnout až na třicetimiliónovou dotaci.

Vedoucí investičního odboru Rostislav Zeman popisuje aktuální stav: „V současné době zpracováváme projektovou dokumentaci. Výzvy by měly být vypsané počátkem roku 2018, kdy budeme mít připraveno stavební povolení, tak, abychom mohli úspěšně požádat o dotaci na tuto akci."

Padla slova o stavebním povolení, jenže cesta k jeho získání není úplně bez překážek, přiznává starosta Miroslav Uchytil: „V současné době ještě řešíme celkem složitý proces majetkoprávní. Neboť uprostřed toho terminálu historicky stále ještě nemáme část pozemku. Samozřejmě, stavba je města, ale část pozemku je zatím neznámého vlastníka. Protože jsme zjistili, že původní vlastník zemřel někde ve Francii v Marseille v 50. letech minulého století. Takže, to jsou neuvěřitelně složité procesy, abychom dosáhli plnohodnotného stavebního povolení."

V Chlumci ale věří, že všechno stihnou a že v příštím roce by se do stavby nového terminálu mohli pustit.

autor: lcz
Spustit audio