Chystá se projekt na zlepšení kvality vody v Rozkoši. Hygienici odebrali vzorky z nádrže

2. červen 2017

Koupaliště zahajují sezónu. Hygienici naplno kontrolují kvalitu vody v bazénech i přírodních koupalištích v Královéhradeckém kraji. Krajská hygienická stanice si na odběry vody najímá pracovníky z hradecké pobočky Zdravotního ústavu. Společně s nimi jsme vyjeli odebrat vzorky z nádrže Rozkoš.

„Začínáme mikrobiologickým a hydrobiologickým rozborem. Máme na to určitý typ nádob. Pak se kontroluje přírodní znečištění a odpady," říká odborný pracovník Zdravotního ústavu Hradec Králové Pavel Jinšík.

Čtěte také

Přinesl v chladícím boxu několik nádob: „Dohromady jsem přinesl čtyři odběrové nádoby. Ponoří se hrdlem do vody do hloubky 30 centimetrů a pak se lehce ta lahvička naklopí aby do ní nateklo určité množství vody. Neplní se lahev úplně plná, aby voda ještě mohla v té lahvi takzvaně dýchat."

To byl tedy odběr na hydrobiologické rozbory. Při odběru se používá speciální odběrový válec. Vzorky jsou odebrány a uloženy do boxů.

Vodní nádrž Rozkoš

„Transportní box je nachlazen, protože přepravní teplota má být 4 až 8 stupňů Celsia. A teď už se to jen odveze do laboratoří," říká Pavel Jinšík.

Stav vody vždy ovlivňuje kromě jiného i počasí a místo, v jakém se koupaliště vyskytuje

„Kvalitu vody ovlivňuje více aspektů. Zněčištění od návštěvníků, přítok čerstvé vody do nádrží. Koupaliště také často bojují s výskytem sinic. Ty se tvoří při teplém počasí. Takže když dlouho nezaprší, aby ty sinice klesly ke dnu, tak se vytvoří," vysvětluje Pavel Jinšík.

Krajská hygiena bude všechny výsledky od dnešního odpoledne pravidelně zveřejňovat každý čtvrtek na svých webových stránkách.

Voda, základ života

Královéhradecký kraj začal připravovat projekt zlepšení kvality vody v rekreační nádrži Rozkoš na Náchodsku, kterou trápí zvýšený výskyt sinic a zelených řas. Náprava by měla spočívat v tom, že odpadní vody z okolních obcí již nepotečou do nádrže. Voda, která má pro sinice a řasy příznivý vysoký obsah fosforu a dusíku, se do nádrže dostává z obcí ležících na Rovenském a Šonovském potoce.

Potoky do nádrže přivádějí odpadní vody zejména z obce Provodov-Šonov s částmi Václavice a Kleny a z obce Vysokov. Provodov-Šonov sice má čistírnu odpadních vod, ale ta již nevyhovuje současným požadavkům. Odkanalizování obce Vysokov je nyní pouze částečné.

V úvahu přichází tři varianty řešení. Buď odvedení odpadních vod k přečištění v čistírně odpadních vod do České Skalice nebo do Nového Města nad Metují, třetí možností je čištění vody v místě a její vypouštění až pod hrází Rozkoše.

Výši investice zatím nelze odhadnout.

autor: Marika Konárková | zdroj: ČTK
Spustit audio