Cisterna z roku 1979. Patří spíš do muzea, ale dál slouží dobrovolným hasičům v Třebši. Dočkají se nové?

20. květen 2016

Dobrovolní hasiči v Hradci Králové chtějí získat nové cisterny. Dva nové vozy dohromady za 14 milionů korun chce město koupit jednotkám z Plácek a Třebše. Podle plánu radnice mají auta z velké části zaplatit evropské dotace. Zmíněné jednotky na cisterny čekají už dlouhé roky.

„V této části se nachází takové základní vybavení. Hadice pro dopravu vody, hasicí přístroje, koše, rozdělovače, příslušenství, proudnice," ukazuje velitel dobrovolných hasičů v Třebši Pavel Tater zázemí.

A řeč se stočila na cisternu: „Máme cisternu z roku 1979, která byla v roce 2008 částečně zrepasovaná. Samozřejmě, zub času hlodá na každém, i repasovaném autu."

Město Hradec Králové nová auta dobrovolným hasičům pořizuje už od roku 2010. Jedná se i o dodávky. Nových cisteren se zatím dočkali hasiči ze Svinar, Plačic a Malšovy Lhoty. Ti z Plácek a Třebše na ně ale čekají marně.

Za těch více než 20 let co tu jsem u jednotky, tak jsme dostali akorát dopravní automobil.Pavel Tater, velitel dobrovolných hasičů Třebeš

Hasiči z Třebše přitom můžou zasahovat například při požárech v městských lesích, v garážích na Benešově třídě nebo u historických budov v centru města. Už brzy by se mohli nové cisterny dočkat.

„Obnova vozového parku je hezká věc. Samozřejmě to záleží na radnici jestli uvolní peníze," dodává Pavel Tater.

Město má plán, že by dva vozy za 14 milionů korun až z 90 procent zaplatily evropské dotace.

Aby ale Hradec Králové mohl o peníze žádat, musí být schopen cisterny případně zaplatit ze svého rozpočtu. Podle městských radních s tím není problém a s nákupem souhlasili. Vše ještě musí schválit příští týden zastupitelé a pak už by se mohlo o dotaci požádat.

Cisterna z roku 1979. Patří do muzea, ale dál slouží dobrovolným hasičům v Třebši. Dočkají se nové?

„Ta výměna by byla určitě krokem kupředu," říká Zástupce velitele jednotek sboru dobrovolných hasičů v Hradci Králové Václav Klíma.

Podle vedení města by pak dobrovolní hasiči následujících 15 až 20 let nepotřebovali nová auta.

Václav Klíma ale dodává, že vždycky je co obnovovat: „V dnešní době je u hasičů měnit vždycky co. Máme ještě jednu liazku, máme avii. To jsou vozidla, které bude výhledově také nutné vyměnit. Co se týče úsporného provozu a jejich stáří, tak by měly být také ještě na řadě."

O tom, jestli se městu podaří dotace získat, by mělo být jasno do konce roku.

Cisterna z roku 1979. Patří do muzea, ale dál slouží dobrovolným hasičům v Třebši. Dočkají se nové?
autor: ova
Spustit audio