Co říkáte na stav našich silnic? Na Královédvorsku o tom vědí své už roky

24. květen 2016

Obyvatelé Libotova a Doubravice si stěžují na velmi špatný stav krajských silnic. Lidé po nich dojíždí do nedalekého Dvora Králové nad Labem. Na havarijní situaci především jedné z nich upozorňují starostové obou obcí i řada místních lidí už léta.

„Tam jako jet devadesát, po týhle silnici je dost nereálné," Jan Štěpán z Doubravice mluví o nejkratší cestě ze svého bydliště do nedalekého Dvora Králové nad Labem.

Silnice je v takovém stavu, že raději jezdí jinudy: „Raději jedu delší cestou, abych se tomuhle úseku vyhnul. A když jedu směrem na Libotov nebo Hřibojedy, kde moje firma poskytuje služby a musím jet po té špatné silnici, tak je to šílený."

Čtěte také

Po cestě přitom jezdí řada místních do práce, využívají ji autobusy nebo hasiči. Možná i proto je v havarijním stavu.

Jak doplňuje nezávislý starosta Doubravice Miloš Valášek, průběžné opravy povrchu nic neřeší: „Kraj záplatuje, záplaty vždycky přes sezóny vypadnou a přes zimu se udělají nové díry. Tak se na jaře zase záplatuje a takhle pořád dokola. Občas někdo prorazí pneumatiku a vcelku se nic neděje,"

Krásná silnice (ilustrační foto)

Už před časem proto vznikla i petice, která měla na stav silnice upozornit. Podepsalo ji 230 lidí a to nejen z Doubravice, ale i některých okolních obcí.

„Silnici nevyužívá jen naše vesnice, ale i další tři, čtyři okolní obce to mají jako přístupovou cestu do Dvora Králové nad Labem. Dvůr je tady po okolí hlavní zaměstnavatel," doplňuje starosta Valášek.

Královehradecký kraj se ale kritice brání, oprava silnice je prý v plánu a to už v příštím roce. Říká to mluvčí Krajského úřadu Martina Götzová: „Počítáme v příštím roce s rekonstrukcí silnice, na tento úsek byla letos provedena diagnostika stavu vozovky."

Královéhradecký kraj přitom už v letošním roce uvolní na opravu silnic rekordní částku, a to kolem jedné miliardy korun. Podobné by to mohlo být i za rok, záleží na evropských i státních dotacích.

autor: PLE
Spustit audio