Co vypráví Úpa aneb Nejdelší 3D model krajiny s českou řekou!

18. prosinec 2014

Děti z trutnovské základní školy V Domcích vytvořily ve spolupráci se svými učiteli model toku podkrkonošské řeky Úpy. Ta pramení kousek od Sněžky a v Jaroměři se vlévá do Labe.

Řeka má ve skutečnosti délku 80 kilometrů, 3D model 80 metrů, tedy co metr modelu, to kilometr reálného toku.

Na unikátní dílo umístěné na chodbě školy se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček, který se zde sešel s ředitelkou školy Zuzanou Horákovou - Radovou.

Podstatná část školní chodby je zabraná tímto 3D modelem. Slouží model i k výuce?

"K výuce model sloužil, když se projekt realizoval. Žáci školy byli rozděleni do skupin - výtvarné, zeměpisné a přírodopisné - a podle toho zpracovávali podklady pro finální podobu modelu řeky Úpy. Teď už se na něj chodí dívat všichni žáci naší školy a máme nasmlouvané i další školy z Trutnova i okolí, které chtějí tento náš model vidět a o řece Úpě se něco dozvědět", říká Zuzana Horáková - Radová.

Co vypráví Úpa aneb Nejdelší 3D model krajiny s českou řekou

Žáci se při přípravě modelu tedy vlastně učili

Mezi nimi také Anička a Michal: "Vůbec jsme nevěděli, že kolem řeky je tolik zajímavých věcí. A těžké bylo také zjišťovat přítoky řeky, které vůbec nebyly popsané v mapách. Uspěli jsme, až když paní učitelka vyndala hodně starou mapu, kde jsme přítoky našli".

Model je podrobně zpracován a musel dát spoustu práce

Kolik žáků se na jeho vzniku vlastně podílelo?

"Model vznikal více než půl roku. S dětmi druhého stupně jsme jezdili na praxe po celém kraji a zjišťovali jsme podklady pro finální podobu řeky Úpy. Hlavní práce, vlastní finalizace, probíhala 14 dnů a pracovalo na ní 70 žáků a 10 učitelů", dodává ředitelka Zuzana Horáková - Radová.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio