Cukrovar České Meziříčí chce zopakovat loňskou rekordní výrobu

24. září 2010

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným cukrovarem v hradeckém kraji, chce letos letos zopakovat loňskou rekordní výrobu zhruba 65.000 tun cukru. V kampani, která začala v pondělí a potrvá zhruba do Vánoc, hodlá cukrovar zpracovat asi 430.000 tun řekly. ČTK to řekl ředitel cukrovaru Josef Světlík. "Zatím to vypadá na úspěšnou kampaň. Cukernatost řepy se pohybuje mezi 16 až 18 procenty a čekáme, že díky příznivému počasí půjde ještě nahoru. Řepa je i čistá," řekl Světlík.

Letos poprvé bude podniku řepu dodávat i část pěstitelů z Chrudimska a Pardubicka, kteří dříve dodávali do nyní uzavřeného cukrovaru Vrdy. Hlavní část řepy cukrovar kupuje zejména od pěstitelů na Rychnovsku, Královéhradecku, Náchodsku a Jičínsku.
Do zvýšení kvality výroby cukru podnik letos investoval přes 30 milionů korun. "Hlavní část investic šla do takzvané bílé zóny, tedy do technologií na třídění a balení cukru," řekl Světlík. V kampani podnik celkem zaměstnává asi 160 lidí.
Meziříčský cukrovar patří společnosti Cukrovary TTD, která je s roční výrobou přes 200.000 tun cukru největší firmou v oboru v zemi. Cukrovarům TTD patří i společnost Agroetanol TTD, která buduje lihovar na produkci biolihu z řepy. Výrobu má zahájit 1. října. Rozhodujícími vlastníky Cukrovarů TTD jsou francouzská společnost Tereos a německý Nordzucker AG.

Spustit audio