Dámský klub v Miletíně je otevřený samozřejmě i pro muže. Dobrý nápad se prostě ujal

11. duben 2017

Dámský klub doplnil spolkový život v Miletíně v září loňského roku, kdy zároveň s vstřícností města začal využívat Spolkový dům č.p. 5 na miletínském náměstí. Ten vznikl na podzim roku 2010 revitalizací původně zanedbané budovy. Kromě spolků tam teď působí knihovna, v podkroví je výstavní síň se stálou expozicí sbírkových předmětů místního muzea. Příležitostí k rozhlasovému nahlédnutí do života Dámského klubu bylo Velikonoční tvoření, které připravily zástupkyně spolku knihovnice Alena Erbanová a miletínská místostarostka Stanislava Hlaváčková.

Z původně zamýšleného neformálního popovídání o běžném životě a posezení nad knížkami, se díky velké návštěvnosti a řadě námětů od místních žen, rozvinul Dámský klub otevřený široké veřejnosti a samozřejmě i mužům.

Chodíme sem, abychom se sešly, získaly nové podněty a neseděly jen doma.Alena Erbanová, knihovnice

„Historicky první setkání v září bylo posezení s knížkou, kde nás paní Alena seznámila s novinkami v knihovně. Sešlo se nás osm a svým vrstevnicím jsme představily vizi, co bychom chtěli dělat. V říjnu na takzvaném kosmetickém setkání s módními doplňky pro ženy i pro muže už nás bylo 18 a přišly i mladší zájemkyně," usmívá se Stanislava Hlaváčková.

Následovala výuka ručních prací, například pletení z pedigu a také vánoční posezení.

Sejdou se i na bývalém popravišti a seznámí se s novými trendy ve vaření

„V lednu letošního roku už přišli i dva muži, protože je zaujalo téma „Zelené potraviny jako šance na změnu". A zatím největší úspěch měl únorový program na téma „Životní energie a hvězdy"," doplňuje miletínská místostarostka Stanislava Hlaváčková s tím, že zakladatelky klubu zájem velmi těší a chtějí, aby témata navrhovaly i samy účastnice.

Čtěte také

Letos ještě mimo jiné plánují procházku miletínskou Stezkou Karla Jaromíra Erbena s opékáním vuřtů na bývalém popravišti. V programu jsou i nové dietnější trendy ve vaření, typologie a kosmetika, výšivky a pletení.

Z Velikonočníh tvoření v Dámském klubu v Miletíně

Setkají se také s Hanou Marií Körnerovou, spisovatelkou, která se ve svých příbězích zabývá hlavně tím, jak obstát v těžkých životních situacích.

„Pan starosta naši snahu velmi uvítal a podporuje nás. Spolků je tu sice hodně, ale my jsme většinou důchodkyně. Scházíme se ještě na cvičení, ale akce pro nás pořádá jen Červený kříž. Tak jsme si to vylepšily Dámským klubem," uzavírá Stanislava Hlaváčková.

Z Velikonočního tvoření v Dámském klubu v Miletíně

Společně se z knihovny přesunujeme do sálu v přízemí, kde už ženy zkouší jarní dekorace pod vedením zkušené floristky Klárky. Domů si ženy odnášejí svěží jarní výrobky, novou inspiraci, informace o tom, z čeho se radují a co trápí jejich vrstevnice.

V kapse mají nový recept na jednoduché a znamenité knedlíky a v hlavě návod, jak z věnečků vytvořit velikonočního zajíce na zeď.

A těší se, že příští poslední čtvrtek v měsíci je Dámský klub opět přijme s otevřenou náručí.

autor: VaW
Spustit audio