Dejme starým věcem nový život. To byla myšlenka jakéhosi bazaru na okraji Hradce Králové

7. srpen 2015

Někdy ani zajímavá myšlenka a dobré úmysly nestačí. Přesvědčila se o tom mladá Američanka, která žije v Hradci Králové. Vytvořila sousedský bazárek, kde byly všechny věci zdarma. Po měsíci bezproblémového fungování ale přišel šok.

V zastřešeném prostoru u zastávky městské hromadné dopravy se objevily knihy, obrazy nebo skříň plná nejrůznějšího oblečení. Všechny věci přitom byly zdarma, jiné tam zase lidé mohli nechat.

Veřejně přístupný bazar fungoval bez problémů měsíc. Pak ho technické služby kompletně zlikvidovaly. Prý to byla černá skládka.

„Mám hodně věcí doma a nechci je vyhodit, tak jsem si myslela, že by to mohlo fungovat," říká Lindsey Elms. Pochází ze Spojených států, nějakou dobu už ale žije v České republice.

Právě ona byla hlavní iniciátorkou změn, kterými prošlo místo, kdysi sloužící jako toaleta pro řidiče MHD. S pomocí přátel zanedbaný výklenek vymalovala, vybavila věšákem a skříňkami.

„Bylo tam hodně oblečení, ale i bedny na počítač, obrázky, hračky nebo knížky," popisuje, jak místo vypadalo.

Pravidelně ho navíc jezdila kontrolovat a uklízet. Směnný obchod zdarma podle ní fungoval bez problémů téměř měsíc.

Projekt bazaru vyvolal u mnoha lidí nadšení. Likvidace ze strany města je i popudila, spousta vyjádřila autorce podporu

Potvrzuje to i jedna z dárkyň, Irena Šmídová: „Dovezla jsem tam věci a za dvě hodiny už tam nebyly. Ale zároveň se tam objevily jiné věci. Takže skutečně se nestalo, že by tam bylo prázdno, vždycky tam bylo plno."

Prostor na točně trolejbusu je volně přístupný neustále, prohlédnout si darované věci tak bylo možné i v noci. Možná právě to ale bylo trnem v oku některým obyvatelům Hradce Králové, kteří tak napsali stížnost na městskou policii.

„Občané byli pohoršeni, že jim to tam způsobuje nehezký pohled a nepořádek. Strážníci událost prověřili a zjistili, že se skutečně na místě shromažďuje textil, obuv a další věci, a proto o této z našeho pohledu černé skládce informovali technické služby," říká mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Technické služby následně místo kompletně vyklidily

Podle vedoucího správy městské zeleně a čištění města Daniela Jeřábka budova i pozemek patří městu: „Je součástí parcely, která podle výpisu z katastru nemovitostí z dnešního dne je v majetku statutárního města Hradce Králové."

Černá skládka, závist, nebo jen nedorozumění? Město Hradec Králové zlikvidovalo sousedský bazar

To je ale pravda jen z části.

Budovu, která s vyzděným prostorem bývalé toalety pro řidiče sousedí, totiž vlastní soukromá osoba a Lindsey Elms si ji pronajala.

Připouští, že většina věcí byla na pozemku města, přesto ji razance, s jakou postupovali pracovníci technických služeb překvapila: „Nám přijde, že to byl moc radikální postup, jak řešit situaci. Chtěli jsme, aby se lidé spojili a ne abychom z toho měli špatný pocit."

Právě proto se svého snu nevzdává a místo chce znovu obnovit. Tentokrát už se souhlasem města, které může požádat o zábor veřejného prostranství a nebo přímo o odprodej dotčeného pozemku.

autor: PLE
Spustit audio