Dejte si jablko. Budete mít lepší náladu, trávení a imunitu

2. listopad 2017

Jablečné sady v Královéhradeckém kraji už vypadají zadumaně. Většina zimních jablek je ve skladech, stromy čeká odpočinkový mezičas. Letos to neměly jednoduché: na jaře je zaskočily mrazy, s opylováním to taky nebyla žádná sláva. A tam, kde je majitelé sadů neochránili sítěmi, se do jejich raných plodů pustily kroupy.

Letošní úroda jablek bude hlavně kvůli jarním mrazům nejnižší za posledních šest let.

Česáči jablek mohou ke sklizni využívat jen suché počasí, a to jim letošní, velmi proměnlivý závěr října, už moc nedopřál.

Redaktorka Vlaďka Wildová zastihla v sadu v Dobré Vodě na Hořicku brigádníky, kterým kupodivu nepršelo. Při namáhavé práci vypadali spokojeně a těšili se, že od majitele dostanou i výslužku v podobě své oblíbené jablečné odrůdy.

Jablka jsou nejen vzhledově krásná a rajsky voňavá, ale hrají v našem životě významnou roli. Dodávají nám vitamíny, tělesnou svěžest a odolnost proti infekčním nemocem. Obsahují minerální látky, a to vápník, draslík, hořčík, železo, fosfor, sodík a mangan.

Existuje nesčetný počet odrůd, které nám umožňují vybírat z mnoha chutí, vůní a barevných odstínů.

Chutná jablka zimních odrůd jabloní můžeme uchovat dlouhé měsíce, některá vydrží až do dubna.

Jablka jsou v České republice ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 20 kilogramů jablek nebo výrobků z nich.

Můžeme si vybrat takové odrůdy, které mají vysokou odolnost nebo dokonce rezistenci proti padlí jabloňovému a strupovitosti jabloní. To znamená, že tyto odrůdy můžeme pěstovat víceméně bez chemického ošetřování proti houbovým chorobám.

Odrůda Cameo je letos pěkně vybarvená

V dobrovodském sadu sklízeli brigádníci v závěru října původně americkou odrůdu Cameo. Po prvním protrhání vybarvených, zralých plodů, to byla druhá, závěrečná sklizeň.

Zakutálené jablko čeká na svého sběrače

„Jablka jsou pěkně vybarvená, úroda je ale asi o jednu třetinu nižší než loni. Odrůdu Cameo tu pěstujeme na jednom hektaru, celkově obhospodařujeme devět hektarů jablečných sadů," říká Martin Ludvík, který si prý rád pochutná na odrůdě Jonagold.

Na sklizni v jeho sadech mají největší podíl rodinní příslušníci, další pomocníky si vybírá z osvědčených brigádníků.

„Už jsem se samozřejmě také zklamal, vždycky se najdou lidé, se kterými není jednoduché spolupracovat. Ti, které tu máme teď, jsou spolehliví. Kontrola je ale důležitá vždycky," dodává majitel dobrovodského sadu.

Na vánoční stůl doporučuje jablíčka v konzumní zralosti odrůd Rubín, Jonagold a Jonagold Red.

autor: VaW
Spustit audio