Déšť zvedal hladiny řek ve třech krajích. Prudký vítr komplikoval dopravu

Noční vydatný déšť zvednul hladiny některých řek v Královéhradeckém, Libereckém a Plzeňském kraji. Současně silný vítr na několika místech republiky komplikoval dopravu. Na třetí povodňový stupeň dosáhlo Labe v Krkonoších, teď už ale jeho hladina klesá. Na jihu Čech ale budou některé toky teprve kulminovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2002 - Ústí nad Labem - vodočet na železničním viaduktu

2002 - Ústí nad Labem - vodočet na železničním viaduktu | Foto: Pavel Kozler

Na jihu Čech stoupne Otava max. na 1. povodňový stupeň. Na Strakonicku by to mělo být mezi 13. a 14. hodinou, na Písecku pak v podvečerních hodinách přibližně po 17. hodině.

Na 1. povodňovém stupni je také Teplá Vltava v Lenoře na Prachaticku, víc by už ale voda stupat neměla.

Podle hydrologů dnes na jihu Čech žádné nebezpeční nehrozí. V noci na úterý ale začne Otava stoupat kvůli vydatným dešťům znovu. Ovšem jen na 1. povodňový stupeň, jen v Sušici by to mohl být 2. stupeň.

„V průběhu noci, zejména ve druhé polovině, se dostaly na druhý stupeň povodňové aktivity Jizera, Vydra, Křemelná, Otava a Labe. Ovšem s ohledem na ustávající srážky v těchto oblastech očekáváme na těchto tocích pozvolný pokles,“ doplňuje meteorolog Josef Hanzlík.

Silný vítr

Současně se silným deštěm foukal na mnoha místech prudký vítr. Ten působil komplikace především na železnici. Na tři regionální železniční tratě totiž padaly stromy, a to u Aše, ve Skalsku - Mšenu a v Kácově – Ledečku. Doprava na všech tratích je již obnovená.

Dvě jednotky hasičů zaměstnala stržená střecha z domova důchodců ve Sloupu v Čechách na Českolipsku.

„Hasiči zajistili utrženou část střechy a odstranili volné kusy, které by mohly někoho zranit. Personál společně s hasiči provedl evakuaci dvaceti lidí do vedlejšího objektu,“ říká krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

V Libereckém kraji v noci hasiči vyjížděli kvůli silnému větru zhruba dvacetkrát. Šlo hlavně o popadané stromy přes silnice a také plechovou garáž, kterou odnesl vítr.

Počasí způsobilo i výpadky elektrického proudu, potvrdila mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

„Vítr bude opět zesilovat v noci na úterý, a to zejména v Čechách. Rychlosti větru by mohly přechodně i v nižších polohách dosahovat okolo 90 kilometrů v hodině. Vítr tak bude silnější, než byl v noci na dnešek,“ varuje meteorolog Štefan Hanžák.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme