Dětem v hradecké fakultní nemocnici se bude lépe dýchat. Díky nadaci Kapka naděje!

11. listopad 2015

Už za pár měsíců bude mít Fakultní nemocnice v Hradci Králové na dětské klinice novou vzduchotechniku. Konkrétně poslouží malým pacientům na hemato-onkologickém oddělení. Stát bude 2 miliony 600 tisíc korun. Nemocnice zatím na vzduchotechniku nemá všechny potřebné peníze. S jejich sháněním tak pomůže nadační fond Kapka naděje.

Milion 600 tisíc korun má už vedení nemocnice připraveno. Zbývající milion pomůže sehnat Kapka naděje.

Na hemato-onkologickém oddělení dětské kliniky hradecké nemocnice se léčí děti s akutní lymfoblastickou leukemií z celých východních Čech.

Jedná se o třetí největší léčebné centrum svého druhu v Česku.

Když jsme byli osloveni, že chybí peníze na klimatizaci pro hematologicko-onkologické oddělení, tak nikdo z nás neváhal ani minutu, že bychom chtěli pomoci.Vendula Pizingerová, prezidentka NF Kapka naděje

"Léčba u těchto pacinetů je velmi náročná. Jednak je dlouhodobá, intenzivní léčba trvá 8 měsíců a celková léčba včetně udržovací pak trvá až dva roky," vysvětluje vedoucí lékařka Jiřina Chládková.

Současná vzduchotechnika stačí pro méně nemocné pacienty. Ne pro akutní případy.

Nová vzduchotechnika pro dětskou hemato-onkologii FN Hradec Králové za pomoci NF Kapka naděje

"Infekční komplikace jsou největší hrozbou, která může ty děti ohrozit. A proto, řekla bych, je naší povinností zajistit optimální podmínky pro léčbu těchto dětí. Jednou z nich je čistota ovzduší," říká Jiřina Chládková.

Kapka naděje proto připravila na novou vzduchotechniku veřejnou sbírku

Nová vzduchotechnika pro dětskou hemato-onkologii FN Hradec Králové za pomoci NF Kapka naděje

Lidé se do veřejné sbírky mohou zapojit hned několika způsoby.

"Jedná se například o noční běh, který se uskuteční 12. prosince 2015 tady v Hradci Králové. Pak jsme oslovili zdravotní školu, ta vybrala 10 dvojic. Budou 19. listopadu 2015 chodit po Hradci Králové s kasičkami a budou prodávat náš sbírkový předmět, což je reflexní páska," vyjmenovává ředitelka nadačního fondu Elen Švarcová.

Nová vzduchotechnika by měla být hotová nejpozději v březnu.

Kapka naděje s hradeckou fakultní nemocnicí spolupracuje od roku 2009 a darovala jí už vybavení za zhruba 2 a půl milionu korun.

autor: ova
Spustit audio