Díky kontejnerům na textil šetří Hradec Králové statisíce ročně za likvidaci odpadů

30. listopad 2015

Už bezmála rok mohou Hradečané třídit šatstvo do kontejnerů s nápisem použitý textil. Pro Hradec Králové to znamená především úsporu na nákladech za likvidaci odpadu. Lidé se ale často mylně domnívají, že vyhozené šaty putují potřebným. Pravda je to ale jen u malé části vytříděného textilu.

Jaroslav Němeček, zaměstnanec Hradeckých služeb a.s. vybírá jeden z kontejnerů. Co tam nachází?

"Oblečení a někdy i to co tam nepatří, tedy komunální odpad. Boty, nějaká ta deka, povlečení, prostě všechno možné. Je tady napsané na kontejneru co tam patří a co ne. Třeba ty deky a povlečení ne. Oblečení by mělo být zabaleno v igelitu nebo v nějakém pytli."

V Hradci Králové je stovka modrých, bílých, nebo červených kontejnerů s nápisem použitý textil.

Hradecké služby tak nasbírají týdně zhruba 9 tun textilu.

Čtěte také

"Myslím, že je to dobrá věc. Ještě jsem ho nepoužila, ale až budu třídit oblečení, které už nepotřebujeme, tak si myslím, že ten kontejner určitě využiji," říká Petra Jarošová.

Žije ale v jednom omylu - na charitu míří jenom malá část z posbíraného textilu.

Díky kontejnerům na textil šetří Hradec Králové statisíce ročně za likvidaci odpadů

Ten odebírá od Hradeckých služeb komerční firma, vysvětluje ředitel společnosti Radek Sokol: "Ten náš partner, který od nás odebírá starý textil má dohodu s Červeným křížem a vlastně část produkce, kterou mu předáváme, dává ve prospěch nějakých sbírek.

Hradec Králové ale tříděním textilu šetří poplatky za skládkování odpadu.

"Průměrná cena v České republice za uložení odpadu je kolem 1300 až 1400 korun za tunu, to znamená kdyby to bylo 1000 tun, tak je to 1,5 milionu. My se chceme blížit těm tisíci tunám, takže dejme tomu kolem 1 milionu korun ročně ušetříme," dodává Radek Sokol.

Hradecké služby chtějí vyhodnotit, jak jsou jednotlivé kontejnery využívané a případně je rozmístit tak, aby sběr použitého textilu byl ještě efektivnější.

Spustit audio