Díky novému vybavení dojedou policejní auta na místo činu rychleji

24. listopad 2015

Rychlejší dojezd na místo činu a bezpečnější práce pro policisty - to si slibuje královéhradecká krajská policie od nové výbavy ve svých vozidlech. Do většiny aut totiž přibyly kamery se záznamem a lokalizačním systémem. Na novou techniku jim přispěla Evropská unie.

"Vepředu je kamera, která snímá provoz před vozidlem. Vzadu je další kamera, která snímá prostor za vozidlem. Samozřejmě, že se to dá na displeji na tabletu přepnout," ukazuje vedoucí odboru silničního dohledu Vladimír Košťál nové vybavení služebních vozidel.

Zároveň také ale vysvětluje, jak celý systém funguje: "Se spuštěním radiostanice ve vozidle dochází i ke spuštění tohoto systému, který veškeré tyto věci zaznamenává.

Čtěte také

Podle krajského policejního ředitele Martina Červíčka, mají záznamy z kamer sloužit především jako důkazní materiál: "Slouží nejen k zdokumentování jakékoliv události. A to nejen pro ochranu veřejnosti, ale i pro ochranu policistů. Často se stává, že se setkáme se stížnostmi, které nejsou oprávněné. Poukazuje se na zákrok policie, ale ten ve skutečnosti proběhl jinak."

Vzadu v kufru je umístěn celý řídící systém. Vepředu v kastlíku máme vysílačku, která vlastně celý ten systém spouští.Vladimír Košťál, policie Královéhradeckého kraje

Martin Červíček ale dodává, že kamery jsou jen část nové technologie, druhou významnou funkcí je takzvané lokalizační zařízení: "Máme lokalizované hlídky a ty využívají mapové podklady a GPS. Jsme propojeni s Centrem řízení, to znamená s Integrovaným operačním střediskem na krajském ředitelství policie. A umožňuje to policistům vědět kde se nacházejí, kam dojedou a v jakých časech. Operační středisko má možnost rozhodovat koho kam pošle. Máme tak možnost zrychlit náš dojezd na místo činu. A rozhodne také co je nejlepší pro občana z hlediska pomoci ze strany policie."

Rychlejší dojezd na místo činu a bezpečnější práce pro policisty - to si slibuje královéhradecká krajská policie od nové výbavy ve svých vozidlech

V každém autě je na místě spolujezdce obrazovka, na které policista vidí například záznamy kamer, nebo mapu s navigací.

Zároveň tam ale může zjistit informace, které k zákroku potřebuje.

Rychlejší dojezd na místo činu a bezpečnější práce pro policisty - to si slibuje královéhradecká krajská policie od nové výbavy ve svých vozidlech

"Od lustrací počínaje, přes ztotožnění osob, informace například o tom, zda je vlastníkem zbraně. Těch systémů je poměrně dost, které budou do budoucna fungovat s on-line propojením toho lokalizačního záznamového zařízení. A vždy umožní tomu policistovi se lépe připravit na to, co jej čeká," doplňuje Martin Červíček.

Novou technikou je osazených celkem 157 aut, což je většina vozidel, které mají krajští policisté k dispozici.

Z celkové ceny 20 milionů korun, pokryla 85 procent nákladů evropská dotace, zbytek zaplatilo krajské policejní ředitelství.

autor: zen
Spustit audio