Dobrovolní hasiči z Žirče už nemusí chodit do kadibudky. V novém zázemí mají i kuchyňku a sprchu

16. říjen 2017

Nevytápěná budova bez vody, v případě nouze k dispozici jen ,,kadibudka". Právě takové zázemí měli ještě nedávno dobrovolní hasiči v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Podmínky pro jejich práci se ale výrazně zlepšily. Díky investici bezmála půldruhého milionu korun totiž teď mají novou přístavbu, ve které nechybí kamna, kuchyňka nebo sprcha.

Starosta Sboru dobrovolných hasičů Žireč Ondřej Rapáč odemkl novou část hasičské zbrojnice. „Pojďte se podívat. Teď vcházíme do nové přístavby naší hasičské zbrojnice. Máme tu záchod, sprchu, teplou a studenou vodu, topení. To jsou všechno věci, které jsme zde až do letošního roku neměli. Ani vodu, ani sociální zařízení. Měli jsme krásnou kadibudku."

Přesli jsme do společenské místnosti. Tady jsou kamna na dřevo.

„Ano, abychom ušetřili za elektřinu, budeme si přitápět dřevem. Projdeme do úplně nové kuchyňky se sporákem, s mikrovlnnou troubou a rychlovarnou konvicí. Design kuchyně si vybírali naše hasičky," usmívá se Ondřej Rapáč.

A doplňuje: „Pokud přijedeme třeba ze zásahu v noci, ve dvě hodiny ráno, múžeme si tady uvařit kávu a vysprchovat se. Můžeme tady v teple posedět."

„Tady vás vezmu do části stanice, která ještě zatím není renovovaná," zve nás velitel SDH Žireč Jan Pohl do staré části zbrojnice. Ta vypadá spíš jako stodola.

Čtěte také

„Je to naše garáž. Je to jediné, co jsme zatím měli. Všude nám tady zatím táhne. Na zimu tu plachtu spustíme, aby nám auto úplně nezmrzlo. Abychom byli schopni vyjet i v zimě. Ale máme slíbeno ze Dvora Králové, že dostaneme vrata nové. Nevím jestli sekvenční, ale hlavně zateplená a větší," vysvětluje Jan Pohl.

Je tady dokonce vypínač, ten snad pamatuje dokonce 50. léta minulého století.

„Uršitě. Nová eletkřina tady ještě tažená není. Nového tady vlastně ještě není vůbec nic," říká Jan Pohl.

Dobrovolní hasiči z Žirče už nemusí chodit do kadibudky. V novém zázemí nechybí také kuchyňka a sprcha

Stojíme vedle Avie, zdejšího hasičského automobilu. Venku stojí cisterna. Jak to?

„Ta se sem bohužel nevejde ani na výšku, ani na délku. To je Tatra 815 Cas 32. Děláme vše pro to, aby se sem, když ne tato, tak alespoň menší cisterna uršitě vešla," říká Jan Pohl.

To znamená, že hasiči tady již mají nové zázemí, ale nemají kam zaparkovat své velké auto. Co s ním bude přes zimu?

„Přes sezónu jej používíme k zásahům i k tréninkovým jízdám. A na zimu musí jít bohužel na služebnu k profesionálním hasičům do garáže do Dvora Králové nad Labem. Protože přes zimu venku zástat nesmí," dodává Jan Pohl.

autor: baj
Spustit audio