Dodržování zákazu nočního chytání vyrazila kontrolovat rybářská stráž. Jak dopadla?

6. červen 2017

Rybaření láká v Česku tisíce lidí - poctivých i těch, kteří na řády a předpisy neberou moc ohledy. Právě kvůli nim vyráží na nepravidelné kontroly do terénu rybářská stráž, někdy i s policejní hlídkou. My jsme se na jednu takovou noční kontrolu v Hradci Králové vypravili s mikrofonem. Kontrola byla zaměřená především na dodržování zákazu nočního chytání.

„Zajedeme se podívat na ten Rusek. Tam bych navrhoval, podle toho kde budou auta, tak se rozdělíme na dvě party. Jedna by šla tady od těch zahrádek," po krátké poradě vyjíždíme o půlnoci z královéhradecké rybářské základny na trasu, která nakonec obsáhne několik písníků a bude trvat bezmála do čtvrté hodiny ranní.

I když je kulisa doslova romantická a noc je krásná, může se pro někoho změnit v hodně nepříjemnou zkušenost. První kontroly ale dopadly dobře.

Čtěte také

Většina kontrol dopadla dobře. Rybáři sice byli na místě a pruty měli vytažené z vody. Čtyři povolenky ale přeci jen dočasně změnily držitele. Porušení zákazu nočního chytání se totiž jinak trestat nedá: „Tomu úseku se říká Správčice - Stračinky. A tady odtud začíná hájené pásmo doleva, doprava mohou chytat."

Do zakázaného pásma chodí rybářská stráž výhradně s policejní hlídkou. V uvozovkách úspěšná ale byla v úseku, kde se chytat smí, ovšem jen přes den.

Kapr, ryba, rybolov (ilustrační foto)

Potýkat se o půlnoci s metrovým kaprem je asi zážitek, ale se špatným koncem. Přistižený rybář se choval slušně s svou chybu uznal. To prý nebývá pokaždé.

Podle Josefa Janečka, člena rybářské stráže MO ČRS Hradec Králové, provinilci občas předstírají spánek, většinou se to ale dá poznat. Pokud je všechno v pořádku, může kontrola vypadat tak, že o ní dotyčný ani neví.

„Tady rybáři tvrdě spali. Tak jsme je ani nebudili. Proč je také budit kolem druhé hodiny ráno. Pokud je všechno v pořádku, tak není důvod. Nechytají, tak není důvod je budit," říká Josef Janeček.

A jaké je celkově hodnocení nočních kontrol?

„Čtyři povolenky jsou sebrány. Takže asi byla účinná, no. Osobně bych byl raději, kdybychom žádné povolenky nesebrali, kdybych měl pocit, že je to u té vody v pořádku. Je to otázka, jak dalece to bylo cílené pytlačení, nebo jestli ti lidé opravdu nechtěně zaspali," uzavírá noční procházku po březích královéhradeckých písníků Josef Janeček.

autor: lcz
Spustit audio