Dokument o nejohroženějších zvířatech planety má i příběh severních bílých nosorožců ze Dvora Králové

8. květen 2017

V kanadském Torontu proběhla mezinárodní premiéra nového dokumentárního filmu režisérky Kate Brooks The Last Animals (Poslední zvířata). Snímek, který vznikl ve spolupráci s dvorskou zoo, zachycuje vybíjení velkých afrických savců, jako jsou nosorožci a sloni, a snahy o jejich záchranu. Součástí filmu je tak i příběh posledních severních bílých nosorožců, kteří patří ZOO Dvůr Králové.

Po tři roky Kate Brooks, uznávaná fotografka a režisérka, společně se svým týmem sledovala osudy zvířat, která jsou kvůli lidem ohrožena vyhynutím. Její práce se tak soustředila i na severní bílé nosorožce, jichž na světě zbývají už jen poslední tři jedinci. Příčinou jejich mimořádně kritické situace je nelegální obchod s nosorožčí rohovinou.

Čtěte také

„Během natáčení jsem hodně cestovala a měla tak možnost poznat řadu zapálených ochranářů, vědců a aktivistů, kteří pomáhají ohroženým zvířatům. Poznala jsem i často opomíjené rangery v rezervacích, kteří každý den riskují své životy pro ochranu zvířat před pytláky. Mým největším přáním je, aby snímek pomohl omezit nelegální obchod s ohroženými druhy a dostal jejich tíživou situaci do povědomí lidí," říká režisérka Kate Brooks.

V době zahájení prací na filmu The Last Animals bylo na světě ještě sedm severních bílých nosorožců. V současné době zbývají v keňské Ol Pejetě poslední tři zvířata, která sem v roce 2009 převezla dvorská zoo v naději, že v přirozenějších podmínkách bude jejich reprodukce probíhat rychleji.

Severní bílí nosorožci se svými ozbrojenými strážci v Keni

Vůbec poprvé byl dokument promítán 22. dubna na filmovém festivalu Tribeca v New Yorku. Jeho uvedení se setkalo s velmi kladnými ohlasy od novinářů i veřejnosti. Evropská premiéra je plánována na festivalu dokumentárních filmů v britském Sheffieldu v první polovině června.

„Jsem rád, že díky tomuto filmu se o příběhu severních bílých nosorožců dozvědí zase další lidé. V současné době jsou tato zvířata nejohroženějšími savci na planetě, kterým můžeme pomoct přežít už jen pomocí technik umělé reprodukce. Na tom naše zoo dlouhodobě spolupracuje s experty z celého světa, avšak je to proces časově i finančně velmi náročný," říká vedoucí zahraničních projektů ZOO Dvůr Králové Jan Stejskal.

„Bylo by skvělé, pokud bychom smutný osud severních bílých nosorožců dokázali přijmout jako varování a nedopustili, aby další divoká zvířata žijící ve volné přírodě vyhynula kvůli lidské marnotratnosti a sobectví," doplňuje Jan Stejskal.

autor: Andrea Jiroušová
Spustit audio