Domov důchodců v Černožicích chystá opravu a rozšíření

23. září 2010

Domov důchodců v Černožicích na Královéhradecku se čeká rozsáhlá rekonstrukce. Díky ní bude moci zařízení nabídnout své služby většímu počtu klientů a současně poskytované sociální služby zkvalitnit. Stavba, jejíž celkový rozpočet by měl přesáhnout 121 milionů korun, by se měla rozběhnout v roce 2009. Návrh záměru rekonstrukce a stavebních úprav, který připravuje Královéhradecký kraj, již schválili krajští zastupitelé. Během letošního roku kraj nechal provést v této akci projektové a přípravné práce.

"Náš záměr počítá s rekonstrukcí stávajícího objektu, který technicky dosluhuje. Vzhledem k nedostatku míst a především ošetřovatelských lůžek, je v zadním traktu domova navržena nová přístavba. Díky té stoupne kapacita stávajících osmi desítek lůžek o dalších třináct. Z toho jsou dvě třetiny pro domov se zvláštním režimem; například pro osoby s Alzheimerovou chorobou či jiné typy demence," uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Miloslav Plass.
Na financování rekonstrukce by se vedle Královéhradeckého kraje měl ze tří čtvrtin rozpočtu podílet stát, případně evropské zdroje.
Královéhradecký kraj spravuje na svém území celkem 16 domovů důchodců. V letošním roce proběhla například rekonstrukce Domova důchodců v Hradci Králové, kde za 23 milionů korun vzniklo v nástavbách 18 nových lůžek pro seniory. Další rekonstrukce v domovech důchodců v Albrechticích nad Orlicí, Teplicích a Polici nad Metují či v Lamperticích kraj připravuje.
V letošním roce kraj v sociální oblasti dokončil například rekonstrukci Domova Dědina v Opočně pro ženy s mentálním či kombinovaným postižením. V rámci tohoto projektu, jehož realizace vyšla na 163 milionů korun, se stovka klientek přestěhovala z nevyhovujících prostor bývalého kláštera do nových objektů v Opočně, Čekém Meziříčí a v Přepychách.

Spustit audio