Dopravní komplikace přinese dnes cyklistický závod v centru Hradce Králové

7. září 2017

Dnešek bude v ulicích krajského města patřit cyklistům - pojede se už 52. ročník Velké ceny Hradce Králové. Ta otevře etapový závod East Bohemia Tour, který v dalších dnech zavede peloton do Lázní Bělohradu a do Opočna. Trať závodu bude v Hradci Králové na několik hodin uzavřená úplně a neprůjezdná bude i pro městskou hromadnou dopravu.

Dnešní úplná uzavírka se týká celého okruhu závodu. Trasa povede z Ulrichova náměstí přes náměstí Svobody, 5. května, Masarykovo a Baťkovo a Mánesovou ulicí zpátky na Ulrichovo náměstí. Gočárova třída bude uzavřena od osmi hodin ráno do osmi večer, městská hromadná doprava se na okruh nedostane od dvanácti hodin.

Čtěte také

Proč potrvá uzavírka tak dlouho vysvětlil ředitel závodu Miloš Židík: „Nebude to jen závod profesionálů, ale je tam opravdu připraven závodní program pro děti i žáky, juniory. I pro veřejnost, která si může zdarma vyzkoušet tento závod ulicemi města. A vlastně to celé vyvrcholí tím závodem kategorie elite v 17. hodin."

Omezení se dotkne také městské hromadné dopravy

Pokud jde o městskou hromadnou dopravu, od zmíněného poledne pojedou odklonem linky 2, 5, 6, 11, 14, 15 a 17.


V dalších dnech se cyklisté přesunou mimo Hradec Králové. V pátek se pojede na přibližně patnáctikilometrovém okruhu z Lázní Bělohradu přes Tetín, Vidoň, Červenou Třemešnou, Lukavec do Černína a Dolní Novou Ves.

Tady čeká na účastníky takzvaná pohyblivá uzávěra, říká Ondřej Moravčík z Policie České republiky: „My budeme vysílat motorky, které pojedou před pelotonem a zároveň za pelotonem. A ještě za ním pojede i služební vozidlo. Je to jednak proto, aby byla zajištěna bezpečnost účastníků, ale zároveň je to samozřejmě i gesto vůči veřejnosti. Policie se opravdu v těchto případech snaží činit ten dohled nad bezpečností silničního provozu."

Cyklistický závod - ilustrační foto

Jinými slovy poté, co projedou cyklisté, mohou na trať i auta - ale se zdržením bude prý potřeba počítat.

V sobotu bude start v Opočně a peloton pojede také s pohyblivou uzávěrou přes Dobrušku, Olešnici do Deštného, pak cyklisté vystoupají na Šerlich a pojedou až k hranici s Polskem do Bartošovic, zpátky pak přes Rokytnici a Rychnov znovu do Opočna.

Právě v Opočně by mělo být odpoledne úplně uzavřeno centrum města včetně náměstí.

autor: lcz
Spustit audio