Dovedete si představit, že by vaše svačina nebo oběd trvaly 3 hodiny?

25. září 2015

Pro Darili, Inti, Zee, Fahd, Altai a Nameri je to docela přirozená věc. Řeč je o gepardí rodince, kde se vše točí kolem gepardích paterčat. Musíme uznat, že pokud žijí v zoologické zahradě, má hlava rodiny podstatně snazší práci - o oběd se postarají ošetřovatelé.

Matka dohlédne jen na to, aby se mláďata správně k jídlu "postavila".

Společný hodokvas pak někdy trvá i víc než tři hodiny a mnohdy zůstane maso i na příští den.

Když reportérka Dana Voňková natáčela se zooložkou Gabrielou Linhart v královédvorské ZOO následující reportáž, podávalo se kozličí maso.

Čtěte také

Vidět pět gepardů jak si pochutnávají na kůzlečím mase, může vyvolávat nejrůznější pocity. Faktem ale je, že ve volné přírodě jde o zcela běžnou situaci.

Matka musí pro sebe a svá mláďata ulovit dostatečně velkou kořist a zajistit tak, aby nikdo nehladověl.

Většinou uloví slabé a nemocné jedince.

V zoologických zahradách se naopak o výživu starají zoologové a svým svěřencům "servírují" nejčastěji už naporcované maso.

Jen výjímečně dostanou celou kozu nebo ovci.

Gepardí rodinka si v ZOO Dvůr Králové nad Labem pochutnává na kozličím mase

Při takové sváteční příležitosti se zvířata nejen nasytí, ale užijí i víc zábavy.

V ZOO Dvůr Králové nad Labem si před pár dny "dávala pořádně do nosu" kromě hyen, lvů a psů hyenových, také gepardí rodinka.

Divili byste se, ale z jejich výběhu se při hostině neozývalo žádné mlaskání, nikdo z pěti sourozenců se o žrádlo nepřetahoval.

Jejich chování s klidem vlastním sledovala matka Darili a nikoho nemusela "napomínat".

Jen pro některé návštěvníky se zdálo zvláštní, že šelmy si masem značkují některá místa ve výběhu a samy se vůní masa parfémují.

Holt i ve zvířecím světě platí "proti gustu..."

autor: DV
Spustit audio