Dřív hyzdil náves. Dnes je bývalý Škaloudův statek v Bukvici nádhernou chloubou obce

3. září 2017

Obec Bukvice na Jičínsku zachránila Škaloudův statek čp. 28. Před dvěma lety v něm otevřela zrekonstruované přízemí budovy, která do té doby vesnici hyzdila. V závěru letošního srpna se návštěvníci mohli poprvé pokochat i proměnou půdních prostor. Jejich zpřístupnění spojil bukvický obecní úřad s připomenutím 690. výročí první zmínky o obci.

Při té příležitosti tam zároveň uvedli i novou publikaci „Průvodce Bukvicí a Křelinou". Její spoluautorka, regionální historička Jindřiška Kracíková, která se podílela i na předchozí knížce „O Bukvici a Křelině", k ní dodává: „Je to zcela jiná publikace než je ta O Bukvici a Křelině, která je sborníkem mapujícím dějiny Bukvice od pravěku, přes první písemnou zmínku až po současnost. Tato nová publikace je v pravém slova smyslu průvodcem. Začíná u západního okraje obce a pokračuje na východ cestou na Libáň. Pak se vrací zpátky a míří cestou na Křelinu. A jsou to krátká zastavení u věcí, jichž bychom si třeba sami ani nevšimli. Ale která si pozornost určitě zaslouží."

„Stavební úpravy Škaloudova statku na bukvické návsi odstartovalo vítězství v krajském kole Vesnice roku 2008. Tam jsme získali jeden milion korun. V roce 2009 jsme proto začali se stavebními úpravami, pak jsme žádali o dotaci z Programu obnovy venkova Královéhradeckého kraje, dostali jsme peníze z ministerstva pro místní rozvoj a podíleli jsme se i z obecního rozpočtu. Celkem jsme do této budovy investovali sedm milionů sedm set tisíc korun. Náklady na půdní rekonstrukci jsme uhradili z našeho rozpočtu, celkem to bylo přes jeden milion korun, informuje bukvická starostka Eliška Formanová.

Záchranu statku snad ocení i další pokolení

„Všechno teď bude soustředěné na jednom místě uprostřed obce, dál od silnice. Rodiče se tedy nebudou muset bát, že by děti koply míč pod auto. V budoucnu totiž chceme v rozsáhlém areálu statku postavit ještě dětské a multifunkční hřiště," dodává starostka Eliška Formanová.

V další části zadaptované půdy se budou střídat inspirativní výstavy podle ročních období aneb vánoce se blíží

Kvůli suchu ale bude teď mít přednost vybudování vodovodu v obci

V přízemí Škaloudova statku je zasedací místnost spolku obcí Mariánské zahrady (těch je dnes třicet), malé informační centrum pro turisty, kanceláře obecního úřadu i archiv.

Pod půdními krovy se v závěru letošního srpna mimo jiné otevřela expozice ze života Bukvice a Křeliny z historie do současnosti, nebo trochu kuriozně, i vánoční výstava.

Víc se dozvíte v reportážním zvuku, kde reportérka Vladislava Wildová zachytila vzpomínky pamětníků a celkovou atmosféru při slavnosti na Škaloudově statku v Bukvici.

Pro obec, která má 130 obyvatel, byla koupě dnes už zachráněného a využitého Škaloudova statku v centru Bukvice užitečnou investicí. Pozemky a prostory, které k němu ještě patří, čeká podle bukvické starostky Elišky Formanové nadějná budoucnost.

autor: VaW
Spustit audio