Drogy zvedly výstražný prst. Ztratí festival Hip Hop Kemp v Hradci Králové podporu města?

5. září 2016

Až 11 milionů korun bude rozdělovat královéhradecký magistrát pořadatelům akcí, které se pro příští rok zařadí do dotačního programu Calendarium Regina. Na prestižní seznam se dostane pouze 35 akcí, které mají pomoci zviditelnit i Hradec Králové. Město se bude muset rozhodnout, zda ze seznamu vyškrtne taneční festival Hip Hop Kemp a to kvůli narůstajícím problémům s distribucí drog.

Dostat se do prestižního dotačního programu města Hradce Králové Calendarium Regina znamená pro pořadatele kromě finančního příspěvku, také další výhody.

Čtěte také

Podrobnosti vysvětluje za královéhradecký magistrát Magdalena Vlčková: „Pokud je akce zařazena do Calendarium Regina, což je tzv. rodinné stříbro města Hradec Králové, tak je součástí podpory udělení záštity, která osvobozuje pořadatele od místního poplatku za zábor veřejného prostranství."

Do budoucna se bude muset město nejspíš rozhodnout, zda v podpoře pokračovat, nebo tyto peníze využít smysluplněji.Romana Lišková, náměstek primátora města Hradec Králové

A právě letošní ročník Hip Hop Kempu, na který magistrát přispěl 400 tisíci korunami, neudělal Hradci Králové příliš pozitivní reklamu.

Radnici se nelíbí, že na pozemcích města docházelo k distribuci drog
Potvrzují to slova náměstkyně pro oblast správy majetku Romany Liškové zvolené za HDK: „Festival Hip Hop Kemp se koná z části na pozemcích města. V letošním roce tam podle informací policie došlo k nadměrnému užívání a prodeji drog. město festival podporuje statisícovými částkami a do budoucna se bude muset nejspíš rozhodnout, zda v tom pokračovat, nebo tyto peníze využít smysluplněji."

Hip Hop Kemp 2013

Sami policisté zařazují Hip Hop Kemp mezi nejrizikovější festivaly na území města
Na letošním ročníku došlo k nárůstu protiprávního jednání, říká za krajské policisty Lenka Burýšková: „Výsledkem bylo zadržení 12 osob, z nich 10 si vyslechlo obvinění po linii drog. Kriminalisté navíc zajistili u podezřelých různé druhy drog. Včetně 3 kilogramů marihuany. A také 200 tisíc korun, jako výnos z prodeje drog."

Rájem drogových dealerů je hlavně stanové městečko, kde je po dobu festivalu ubytováno přes 20 tisíc lidí.

Organizátor Radek Maliník si problém uvědomuje a pro příští ročník chystá posílení hlídek, které budou na pořádek dohlížet: „Čistě pro stanové městečko vyčleníme samostatnou jednotku 15 lidí z ochranky, takových dobře rostlých chlapů, kteří se nebojí jít do nějakého řešení nepříjemných situací."

Novým seznamem akcí zařazených do programu Calendarium Regina se budou radní zabývat 13. září. Konečné slovo pak bude mít zastupitelstvo.

Spustit audio