Dvě ženy z Hradecka vědomě šířily vir HIV. Hrozí jim 12 let vězení. V kauze figuruje 37 poškozených mužů

15. březen 2017

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ukončil v těchto dnech vyšetřování dvou shodných kauz, ve kterých obvinil dvě ženy z obdobných zločinů. Oběma vazebně stíhaným obviněným hrozí až 12 leté tresty odnětí svobody. Spisy policista postoupil s návrhem na podání obžaloby na Krajské státní zastupitelství do Hradce Králové.

V prvním případě se jedná o 27letou ženu z Královéhradecka, obviněnou z pokračujícího zločinu těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a zločinu šíření nakažlivé nemoci, která od listopadu 2012 do července 2016 provozovala na různých místech Královéhradecka chráněné i nechráněné sexuální služby s mnoha muži, ačkoliv věděla, že je nakažena virem HIV.

Čtěte také

Policisté v průběhu vyšetřování opakovaně apelovali na případné poškozené, aby se kromě lékařského vyšetření dostavili také na policii. Do současné doby tak učinilo pouze pět mužů, ostatní poškození byli zjištěni a následně osloveni přímo policisty v rámci vyšetřování.

V současné době podal vyšetřovatel návrh na podání obžaloby na obviněnou, kdy v uvedené kauze figuruje celkem 37 poškozených mužů. Dalších 18 mužů policisté zadokumentovali v novém vyšetřovacím spisu.

Kondom (ilustrační foto)

Druhá, 24letá žena z Hradce Králové, byla rovněž v loňském roce obviněna z pokračujícího zvlášť závažného zločinu těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a zločinu šíření nakažlivé nemoci s trestní sazbou až na 12 let.

Podle obvinění od prosince 2014 do října 2016 vykonávala v Hradci Králové a na různých místech České republiky nechráněné pohlavní styky s pěti poškozenými muži.

Uvedeného jednání se dopouštěla i přesto, že si byla vědoma, že je nakažena virem HIV a virovou hepatitidou typu C. Za obdobné jednání byla navíc v minulosti odsouzena.

autor: Policie ČR
Spustit audio