Dvorské muzeum otevřelo výstavu o legionářích

25. září 2010

Městské muzeum ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku otevřelo ve čtvrtek 23. října výstavu o činnosti československých legií v letech 1914 až 1920. Putovní výstavu, kterou vytvořila Zlata Fořtová z Československé obce legionářské v Praze, doplňují i cenné dokumenty o legionářích na Královédvorsku. Uvedla to ředitelka muzea Alexandra Teodoridisová. Vystaveny jsou například plakáty, legitimace či tablo Jednoty legionářské ze Dvora Králové nad Labem z roku 1927. "Bohužel materiály jednoty se v roce 1938 dostaly do muzea, kde je našlo a následně odvezlo gestapo. Abychom chybějící dokumenty nahradili, rozhodli jsme se pátrat po potomcích legionářů a požádat je o spolupráci," uvedla Teodoridisová.

Pracovníci muzea se svými pomocníky shromažďovali doklady o legionářích v okolí Dvora Králové nad Labem několik měsíců, celkem se jim podařilo dát dohromady několik desítek fotografií, dokumentů a dokonce i legionářskou uniformu. "To pátrání bylo nadlidsky náročné. Navíc lidé si dokumentů velice cení a většinou je nechtějí dát z ruky. Například fotografie bylo nutné co nejrychleji naskenovat a vrátit potomkům legionářů," popsala ředitelka muzea.
Expozice ve výstavní síni Staré radnice na královédvorském náměstí potrvá do 20. listopadu. Výstavní síň je pro veřejnost otevřena od pondělí do pátku od 09:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. V sobotu mají návštěvníci možnost navštívit výstavní síň pouze dopoledne.

Logo
Spustit audio