Dvůr v centru Hradce Králové by se měl vrátit do doby, kdy si na něm před desítkami let hrály děti

7. duben 2017

Hradec Králové by mohl mít svou první komunitní zahradu uvnitř vnitrobloku v centru města. Obyvatelé ulice Střelecká, Klumparova, Mánesova a Gočárova třída by tam mohli na záhonech pěstovat zeleninu i bylinky, ale také sousedské vztahy. Několik let neudržovaný dvůr má být místem pro seznamování, kde by našly vyžití i děti. V plánu je totiž vybudovat tam také nové hřiště. Pilotní projekt chce finančně podpořit hradecká radnice.

Přicházíme na místo, kde by měla být v budoucnu komunitní zahrada - první v Hradci Králové.

„Já jsem tady na tom dvorku vyrůstal. Jako kluci jsme sem chodili hrát fotbal, v zimě jsme bruslili, tátové nám tu stříkali led. Hráli jsme si tady každý den," vzpomíná pan Ivo, který tu žije 64 let.

Čtěte také

Když se rozhlédneme kolem sebe, je tady zpustlý dvůr o rozloze asi 4 000 metrů čtverečních, do kterého se má ale opět vrátit život.

Zakládáme bylinkovou zahradu. Bylinky bez chemie (ilustrační foto)

S nápadem vybudování komunitní zahrady přišel architekt Jiří Stránský. Uzavřených vnitrobloků je v Hradci 30, proč si vybral právě tento? „Tento vnitroblok je skoro celý ve vlastnictví města. Nevede sem dovnitř žádný průjezd, takže nehrozí, že by se tady parkovalo. Protože auta, exhalace, prach a hluk s klidovou zónou vnitrobloku nejdou dohromady."

Dvůr by se měl vrátit do doby, kdy si na něm hrály děti

Obyvatelé domů vybírali ze dvou návrhů jak by měla nová zahrada vypadat. Za pomoci Hradeckých technických služeb by tu měla vzniknout nová zeleň a dále dětské hřiště. Potvrzuje to předsedkyně komise místní samosprávy Střed města Ivana Bezdíčková: „Na základě studie by tady mohlo vzniknout hřiště v takové podobě, aby umožňovalo jakoukoliv herní činnost. Mohl by tady vzniknout altánek. A pro nějaké ty pohybové aktivity dětí nějaké hrtací prvky. Zpěvněné plochy, aby tady mohly děti jezdit na kole, lavičky na odpočinek. Aby ten vnitroblok mohl sloužit pro všechny."

Lidé budou mít také možnost pěstovat tu na záhonech zeleninu a bylinky

„Určite jsme o této alternativě mluvili. Ta možnost tady je. I zpracovatel studie tuto alternativu nabídl. Lidé byli seznámeni s těmi možnostmi využití prostoru a záleží, jak tuto možnost uchopí," dopňuje Ivana Bezdíčková.

Město je vlastníkem 80 procent dvora. Pilotní projekt podporuje a plánuje ho i financovat. Jedním z požadavků ale je, aby se obyvatelé o zahradu sami starali. Na programu je teď dokončení studie, kterou si město zaplatilo. Pak by se dvůr mohl začít připravovat.

autor: Marika Konárková
Spustit audio