Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

7. červen 2013

Již po dvaadvacáté si v Pardubicích a v Hradci Králové podávají ruce dobří sousedé a přátelé folklóru z Čech, Moravy a Slovenska.

Otevírají Vám srdce klíčkem lidové muziky, písniček a tance. Klíčkem, který zůstal jednou z mála jistot v našem uspěchaném životě.

Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

Přijměte srdečné pozvání na Pernštýnskou noc s barvitým koloritem středověkého rynku, na Roztančené Masarykovo náměstí s přehlídkou všech zúčastněných souborů, na posvícenskou besedu na Šrámkově statku v Pileticích, do Klicperova divadla na scénické formy folklóru a na nedělní Rozmlouvání souborů na Zámku v Pardubicích.

Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

Věříme, že i vy prožijete víkend 7. - 9. června 2013 plný radosti a pohody.

Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

Festival je prestižní přehlídkou souborů, jejichž činnost je zaměřena na zpracování a prezentaci lidového umění folklorního regionu Čechy.

Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

Vychází ze skutečnosti, že mezi specifické rysy činnosti neprofesionálních folklorních souborů patří zaměření na širokou škálu prezentace lidového umění.

Na rozdíl od festivalů v oblastech, kde je silná komunita živé tradice a jejich nositelů, vychází koncepce tohoto festivalu z možností a potřeb souborů, které musí vyvíjet daleko větší úsilí na udržení tradic nebo přímo na jejich renesanci.

V programech festivalu se představí 19 folklórních souborů: Baldrián, Lipka, Holoubek, Marcipánek, Perníček a Radost Pardubice, Kvítek a Dupák Hradec Králové, Formani a Sejkorky Slatiňany, Kohoutek a Český lidový soubor Chrudim, Mladina Plzeň, Pramínek Jihlava a Vonička Praha.

Jako hosté, tedy soubory z jiných folklórních regionů, vystoupí Soláň Rožnov pod Radhoštěm a Rozsutec Slovensko. V dalších programech vystoupí Marien a Trdlo Pardubice a Kantoři Hradec Králové.

Festival bude zahájen v pátek 7. června 2013 od 19:30 hodin Pernštýnskou nocí v Pardubicích.

Sobotní program se pak uskuteční v Hradci Králové. „Na hradeckém rynku" je název pořadu, který proběhne od 10:00 hodin na Masarykově náměstí a jeho součástí bude od 13:00 hodin po vystoupení Marien z Pardubic a Kantorů z Hradce Králové průvod účinkujících a od 13:30 hodin dětský pořad „Když jaro zaťuká". Ve 14.30 hodin se dále uskuteční hlavní program „Roztančené náměstí". Program na Masarykově náměstí zakončí od 15:30 hodin „Okénko hostů", ve kterém vystoupí slovenský folklorní soubor Rozsutec ze Žiliny.

Další část festivalu bude věnována scénickým formám folkloru v Klicperově divadle. Program se jmenuje „Příběh lásky" a bude od 16:30 hodin. Závěr hradecké části festivalu bude od 19 hodin na Šrámkově statku v Pileticích. Program „Přijďte pobejt aneb smyslů plný večer" bude jistě patřit k těm nejveselejším.

V neděli se festival rozloučí na zámku v Pardubicích programem „Rozmlouvání", a to od 14:00 hodin.


Zvětšit mapu
autor: Petr Švihlík
Spustit audio