Fotbalu a hokeje se týkaly zásadní body jednání královéhradeckých zastupitelů

26. duben 2017

Hradecké zastupitelstvo schválilo výsledky hospodaření za loňský rok. Magistrát hospodařil s přebytkem 180 miliónů korun. Peníze chce město zařadit do rozpočtových rezerv a později je investovat třeba do Benešovy třídy nebo fotbalového stadiónu. Právě fotbalu a hokeje se týkaly další zásadní body jednání zastupitelů.

Primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu s nadsázkou řekl, že by se mu líbil miliardový přebytek. Peníze totiž určitě město má kam investovat: „Musíme si udělat rezervu na Benešovu třídu, to je velký problém našeho města. Chystáme velké investiční akce jako je fotbalový stadion, jako je oprava Velkého náměstí. Nejsme na tom finančně špatně. Finanční zadlužení 32 procent obratu je hodnoceno velmi kladně, je to jedno z nejnižších ve statutárních městech naší republiky. Ale víc peněz by se hodilo."

Zastupitelé hlasovali i o dalších bodech, pojmenovali nově ulici v Třebši na Labskou zahradu, rozhodli o navýšení základního kapitálu hokejového klubu o 6 miliónů korun, nedošlo ale na hlasování o tom, jestli město bude s Mountfieldem spolupracovat dál.

Čtěte také

Mountfield zájem má, ale hlasovat se bude zřejmě příště. Zastupitel za ODS a místopředseda klubového představenstva Martin Soukup vysvětlil proč: „Akcionářská dohoda není úplně jednoduchý materiál. Takže předpokládám, že bude projednáván nejpozději na květnovém zastupitelstvu."

Červená a černá - to jsou bojové barvy hradeckých hokejových fanoušků

Podle Martina Soukupa by nemělo uzavření dohody nic bránit. Nutnost prodloužení podpory města pro vrcholový sport hájil i primátor Zdeněk Fink: „Naše ekonomika ještě není tak silná a není tak národní, jako třeba v jiných zemích. Kdy majetkoví vlastníci velkých výrobních závodů třeba sponzorují sport. Také se podívejte na příjmy obyvatel v naší republice a příjmy na západ od našich hranic, které dovolují těm divákům častěji chodit na utkání, platit větší vstupné, kupovat si dresy hráčů. Je to podle mne dané tou vyšší životní úrovní a vyššími příjmy v té zemi."

Město se naopak zbaví dvaceti procent akcií fotbalového klubu. Opoziční zastupitel Martin Hanousek ze Strany zelených kritizoval to, že podmínky pro vstup nového partnera určil a definoval samotný klub, zvolený způsob podle něj nepřinese pokles financování klubu ze strany města. Zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán se zase obával toho, aby se městu nevrátil zpátky zdevastovaný klub. To podle primátora Finka nehrozí.

Ve hře byli tři zájemci, dvacet hlasů od zastupitelů dostala skupina kolem Ivo Ulicha, sedmnáct sdružení Hala Kněžmost a Koncedo a patnáct italský podnikatel Barilli. Náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP09 by měl do příštího zastupitelstva připravit návrh smlouvy. Výsledek hlasování Jindřicha Vedlicha nepřekvapil, stejně jako malé rozdíly v počtu hlasů: „zastupitelstvo v podstatě potvrdilo názor Rady města, kde hlasování mezi prvními dvěmi bylo rovněž těsné."

Další zasedání mají hradečtí zastupitelé na programu 30. května.

autor: lcz
Spustit audio