FOTOGALERIE: Černota od země nahoru. Pětiminutové tornádo vzalo lidem v Bohuslavicích desítky střech

12. srpen 2017

Bouřky zasáhly v pátek odpoledne a večer také Královéhradecký kraj. Hasiči tam měli zhruba 200 zásahů. Nejhorší byla situace v Bohuslavicích nad Metují na Náchodsku. Silný vítr poničil podle odhadů hasičů až třetinu všech domů. Některým vzal celé střechy.

„To šla úplně černota od země až nahoru. Střecha spravovaná, že. Tady to polámalo jabloň, tady mi to vzalo dvě velké višně. A to vše během ani ne pěti minut. Všechno bylo pryč," popisuje pan Ladislav, jaké škody bouřka způsobila u drážního domku, ve kterém bydlí.

„Hasiči tu byli, všechno, chlapi tady byli. Budeme zatím dávat aspoň provizorně plachtu," dodává pan Ladoslav.

V Bohuslavicích to ale není jediné dům s poničenou střechou, místní mluví o velmi silném a intenzivním větru.

„Lidi uvádějí, že tudy prošlo nějaké menší tornádo. Je tu poškozeno zhruba 50 domů lehce, pět baráků hlásí větší škody, kde jsou střechy pryč včetně krovů. A je také poškozena železniční trať Českých drah," vyjmenovává škody velitel zásahu hasičů Daniel Hrnčíř.

Po hlavní ulici se válí kusy větví nebo krovů. Na odklízení následků bouřky dorazilo hned večer 80 hasičů

„Dělají se likvidační práce. Odstraňují se stromy z domů, odstraňují se poškozené střechy z těch více poškozených domů. A zprovozňuje se komunikace, aby byla průjezdná pro ostatní složky Integrovaného záchranného systému," dodává Daniel Hrnčíř.

Pětiminutové tornádo vzalo lidem v Bohuslavicích desítky střech

Při silném větru nebyl v Bohuslavicích na Náchodsku nikdo zraněn

„Úplně bez střech je deset až 15 domů, asi tři domy jsou i bez krovů a další jsou poškozené částečně," uvedl starosta Bohuslavic Jiří Tojnar. Podle něj vichřice trvala odhadem pět minut.

O její síle vypovídá to, že dokázala například zlomit v polovině betonový sloup elektrického vedení nebo ohnout dopravní značky u země. „Byla to neskutečná síla," dodává Jiří Tojnar.

Lidé se před silným větrem stihli většinou schovat, někteří měli obrovské štěstí. „Například spadla lípa na osobní automobil, ve kterém seděli čtyři lidé, ale naštěstí se jim nic nestalo," uvedl starosta vesnice, ve které žije ve čtyřech stovkách domů tisíc obyvatel.

S odstraněním škod budou znovu pomáhat hasiči

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli v souvislosti s bouřkou od pátečního poledne do večera přes 200 výjezdů, převážně likvidovali popadané stromy.

autoři: ova , par | zdroj: ČTK
Spustit audio