Foukárny, stříbřírny i malírny jedou naplno. Výroba vánočních ozdob v těchto dnech vrcholí

7. červenec 2017

Jaké ozdoby a barevné tóny budou letos moderní? A kdo má o české ručně malované ozdoby největší zájem? Vánoce jsou ještě daleko, ale výroba vánočních ozdob nyní vrcholí. Malířky mají hodně práce, protože poptávka je velká hlavně ze strany Německa a Švýcarska. Oproti minulým rokům se čeští zákazníci začínají vracet k tradičním ručně malovaným ozdobám. Letošním hitem jsou zemité barvy a moderní budou kuličky nejrůznějších velikostí.

S Martinou Němcovou, spolumajitelkou firmy vyrábějící vánoční ozdoby v Jičíně, jsme právě přišli do foukárny: „Tady se v podstatě vytváří základní produkt pro vánoční ozdoby v jakémkoliv tvaru, který potřebujeme. A nad plynovým kahanem se ústy vyfoukává požadovaný tvar."

Čtěte také

Z foukárny jsme se přesunuli do takzvané stříbřírny. Je vidět, že se do ozdob napouští nějaká tekutina. Následně se ozdoby dávají do vodní lázně s horkou vodou: „Je to díky tomu stříbřícímu roztoku, který se aplikuje uvnitř té vánoční ozdoby. Je vlastně jediný proces, který probíhá uvnitř vánočních ozdob."

Ozdoby se potom nechávají zhruba 15 minut oschnout. A ve vedlejší místnosti už probíhá barvení.

Dá se říci, jaká barva o letošních vánocích ta nejmodernější?

„Nejmodernější by měly být zemité odstíny. Ale určitě bude táhnout také klasická červená a zlatá," usmívá se Martina Němcová.

Foukárny, stříbřírny i malírny jedou naplno. Výroba vánočních ozdob v těchto dnech vrcholí

V tuto chvíli jsme se přesunuli do malírny. Paní Alena drží kuličku v ruce a štětcem se stříbrnou barvou maluje jakési kytičky: „Máme předlohu. Začnu barvou a pak se to třeba dozdobí nějakou hmotou nebo kamínky."

Jak dlouho trvá namalovat jeden kus?

„Je to podle náročnosti. Něco jde rychle, něco jde pomalu," usmívá se paní Alena.

Kam vánoční ozdoby potom zamíří?

„Do Švýcarska a Německa. I český trh je lepší. Vypadá to, ře se lidé vrací k českým věcem. K ručně vyráběným věcem," dodává paní Alena.

Veškeré ozdoby musí být vyrobeny maximálně do září, aby se stihly vyexpedovat.

Spustit audio