Fronty na cestovní doklady se před létem prodlužují. A pas vám už nevystaví na počkání

13. červen 2016

S tím, jak se blíží prázdniny, prodlužují se také fronty na cestovní doklady na úřadech v Královéhradeckém kraji. V exponovaných časech si počkáte třeba i hodinu. Řada radnic ale nabízí internetovou rezervaci termínu - objednáte se na přesný čas a vše vyřídíte bez čekání. Od letoška platí ještě jedna novinka - expresní pas vám už nevystaví na počkání, ale až do šesti dnů.

„Dobrý den, co pro vás mohu udělat," úřednice hradeckého magistrátu Blanka Puterková odbavuje dalšího z řady žadatelů o cestovní doklad.

Je větší zájem o ty pasy. V pondělí jsou dlouhé úřední hodiny a je vždy větší nápor.Blanka Puterková, úřednice magistrátu v Hradci Králové

Pavel Petrásek si přišel brzy odpoledne pro pas. Čekal půl hodiny: „Jelikož jsem přišel ještě v relativně dobrý čas, kdy je ještě spousta lidí v práci, tak jsem čekal přibližně 30 minut. Což ještě nebylo tak hrozné. Čekal jsem to horší."

Čtěte také

Pro pas s biometrickými údaji musí Blanka Puterková každého žadatele vyfotit a sejmout mu otisky prstů. Procedura trvá deset minut.

Frontu na doklad si může člověk ušetřit tím, že se objedná na konkrétní datum a čas přes internetové stránky magistrátu. Systém má letos dvojnásobnou kapacitu.

„Měli jsme objednávání po půlhodině, teď už máme i po čtvrthodině. Takže ještě se dá na internetu najít i volné místo. A pak není nutné tak dlouho čekat," vysvětluje vedoucí správního odboru královéhradeckého magistrátu Ĺudmila Ducháčová.

peníze, cestovní pas, platební karty, klíče, doklady (ilustrační foto)

Pasy i občanské průkazy se tisknou ve Státní tiskárně cenin - na její vytíženosti pak záleží, jak dlouho si člověk na doklad počká.

„Zákonná lhůta je těch 30 dnů, které opravdu musíme dodržet. Ale teď už to chodí docela rychle. Do těch 14 až 15 dnů to je. V dnešní době. Nevím jak o bude dál," říká Ĺudmila Ducháčová.

Od letoška platí jedna novinka - expresní pasy už nevydávají úřady na počkání.

Nově se čeká na rychlý pas 6 dnů a stojí dvojnásobek. Na druhou stranu má biometrické údaje a platí stejně jako běžný pas - tedy 10 let.

Spustit audio