Gepardí slečny slaví narozeniny. A jejich ženiši již přicestovali z Francie!

24. říjen 2015

Oslava narozenin gepardích paterčat proběhla v Zoologické zahradě vě Dvoře Králové nad Labem tuto sobotu 24. října ve 14 hodin u jejich výběhu pavilonu šelem. Ve výběhu na ně čekalo překvapení v podobě slaměných hraček se spoustou dobrot, a jelikož ve stejný den začal Týden duchů, měli samozřejmě nachystané i dýně.

V sobotu 24. října ZOO Dvůr Králové oslavila narozeniny paterčat gepardů, na mladé samičky čekají v zázemí dva noví nápadníci z Francie.

„Paterčata skvěle prospívají, nyní prožívají pubertu, učí se lovit, honí se a perou mezi sebou. Jsou to však jen neškodné sourozenecké půtky, kterými zlepšují své dovednosti. S oblibou si zvykla lézt na strom, který mají ve výběhu“, uvádí zooložka Gabriela Linhart.

Pro mladé samičky Terry Zee, Spirit Nameri a Inti Aeris královédvorská zoo přivezla dva nové samce, aby - až samičky dospějí - mohl chov dále pokračovat.

Gepardí paterčata slaví narozeniny

Mladí samci jménem Ukulélé a Ulysse se narodili 4. ledna 2014 ve francouzském Safari de Peaugres. V ZOO Dvůr Králové jsou od 2. října, prozatím umístěni v karanténě.

Gepardi dospívají zhruba ve dvou letech věku, a tak si noví samci musejí na své nevěsty ještě chvíli počkat

ZOO Dvůr Králové chová gepardy od roku 1967 a od roku 1988 je pravidelně rozmnožuje, patří tak mezi nejlepší chovatele těchto půvabných šelem na světě. Narodilo se zde již 82 mláďat, paterčata čtyřikrát, včetně současného vrhu. Současný vrh je však jediným, kdy se v historii ZOO Dvůr Králové podařilo všech pět mláďat úspěšně odchovat.

Paterčata nyní prožívají pubertu, učí se lovit, honí se a perou mezi sebou.

Již tradiční podzimní akce s názvem Týden duchů začíná v ZOO Dvůr Králové nad Labem

A v sobotu začal také Týden duchů v ZOO!

Byli jsme se zeptat lemurů, jak se těší na dýně!

Již tradiční podzimní akce s názvem Týden duchů začíná v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Jejich odpověď nás nezklamala, již tradiční podzimní akce s názvem Týden duchů totiž v ZOO Dvůr Králové nad Labem začala!

Čeká tu na vás rekordních 4000 dýní!

Těšíte se také tak jako lemuři?

Týden duchů potrvá v královédvorské ZOO až do 1. listopadu 2015.


Zvětšit mapu
autor: Simona Jiřičková
Spustit audio