Hasiči v kraji vyjížděli k víc než 500 událostem. Asi třetinu z toho obstaraly poškozené střechy

30. říjen 2017

Včerejší větrný den připravil krušné chvilky nejen hasičům, záchranářům, ale také majitelům nebo obyvatelům řady nemovitostí. Na více než stovce míst v Královéhradeckém kraji vítr poškodil nebo úplně zničil střechy domů. Vichřice se nevyhnula ani Vrchlabí a následky řádění živlu pocítila i jedna z redaktorek Českého rozhlasu.

Do Vrchlabí se ráno přihnal silný vítr od severozápadu a během chvilky odtrhl kus střechy domu, který obývá mimo jiné i redaktorka Českého rozhlasu Eliška Pilařová: „Kolem osmé hodiny to byla opravdu vteřina. Odletělo to střešní okno zapasované do střešního plechu. Takže jsme aspoň provizorně zajistili to okno, které tam teď není. A ten plech vlastně visí nad tou veřejnou komunikací i s tím oknem. Aby se nestalo něco horšího."

Čtěte také

Na místo ráno přijeli policisté i hasiči, jenže podle Davida Nocara z jednotky hasičů ve Vrchlabí nic dělat nemohli: „Protože nejde použít výšková technika a není jak tu střechu vrátit do stavu, aby tam nepršelo. Nehrozí další nebezpečí, jako je zranění osob, nebo nějakého pádu. Prostě střecha je ohnutá a část toho objektu prostě není krytá před deštěm. Nejde to nějak zabezpečit, protože není technika, která by se tam k tomu dostala za tohoto počasí. A pak už si to musí majitel zabezpečit."

Venku padá déšť se sněhem a pořád fouká, a tak do bytu pod utrženou střechou pomalu začíná téct voda...

„Proteče střecha a proteče nám celá část bytu. A už teče. Mohli bychom si natočit kapky a proudy. A sněží rovně, tedy vodorovně," říká Eliška Pilařová.

Vichřice řádila i ve Vrchlabí, kde poškodila střechu

Na stropě se pomalu začínají dělat mapy, z několika míst kape voda, na jednom místě už opravdu spíš teče než kape.

Elišku Pilařovou tak čeká poměrně perné pondělí - a nejspíš i další dny: „Nastoupíme a budeme se snažit sehnat řemeslníky, což také není snadné. Protože teď je těch případů mnohem víc."

Podobně postižených v Královéhradeckém kraji bylo víc, jen ve Vrchlabí utrhl vítr střechy dvě a v celém kraji měli hasiči hlášeno přes 100 podobných případů.

autor: lcz
Spustit audio