Historický mlýn z Bělče ožívá. Skanzen v Krňovicích předvede jak se dřív mlátilo a mlelo

5. srpen 2016

Zemědělci mají na pilno. Je čas žní, kombajny i traktory zaplnily pole. Jenže dříve to všechno musely obstarat lidské ruce. Pprávě tento víkend si můžete vyzkoušet, jak se před 100 lety vázala povřísla, snopy nebo stavěly panáky z obilí. Ve skanzenu v Krňovicích kromě toho uvidíte, jak se dřív mlátilo a mlelo. A také mlýn s původní technologií v chodu. Pod dozorem zkušené lektorky Petry Zárubové si kolegyně Jiřina Mužíková jednu z rukodělných zemědělských technik vyzkoušela.

„Pěstujeme netradiční formu žita, která dnes už běžně na poli není. Dorůstají opravdu vysoké klasy, protože my potřebujeme dlouhou slámu pro náš skanzen," říká Petra Zárubová.

Čtěte také

Práce musely postupovat ze sebou. Chlap pokosil, hned přišly ženy a začaly hrabat a rovnat obilí. Pokud nebylo přezrálé, tak se hned stavělo do panáků. A hned se dělalo povříslo.

Povříslo na poli uděláte jen z té slámy, která je čerstvě posekaná a není suchá. Pak se neláme.Petra Zárubová, Podorlický skanzen Krňovice

6 až 8 snopů tvořily panáka. A z panáků pak byly mandele.

Obilí přivezli usušené domů a přišlo mlácení
„Záleží kolik bylo mlatců. Když byli dva, tak byla taková jednoduchá říkanka: Žito bito, žito bito. Rytmem se prostě pomáhalo rukám. A pro tři mlatce byla říkanka: Máme cep, máme mlat, chceme jíst, chceme plat," usmívá se Petra Zárubová.

Mlynářské dny připravil na sobotu 6. a neděli 7. srpna 2016 Podorlický skanzen v Krňovicích.

Mlynářské dny připravil na víkend Podorlický skanzen v Krňovicích

Po letech obnovy ožívá mlýn z Bělče nad Orlicí. O víkendu bude poprvé fungovat
Celková obnova mlýna přeneseného z Bělče nad Orlicí byla v těchto dnech po dlouhých 13 letech dokončena. Transfer torza památkově chráněného mlýna č. p. 30 se uskutečnil v dubnu roku 2003. Následovalo několik let příprav, shánění potřebných financí či materiálu na vlastní stavbu.

Fyzická realizace obnovy byla zahájena roku 2009 stavbou základů a kompletní hrubá stavba byla dokončena v roce 2011. Od roku 2012 až do současnosti probíhala obnova interiérů a technologie mlýna (tzv. českého složení), včetně vodního hospodářství.

Přijďte se podívat, jak se v něm mlelo - poprvé po mnoh desetiletích chátrání. Mlýn bude předveden v provozu - ukázka tradičního českého složení (mlecí kameny), které pohání voda - vodní kolo a ukázka válcové mlecí stolice a pohonu historickým kroužkovým elektromotorem.

Program bude doplněn o ukázky dalších činností souvisejících se zpracováním obilí - od mlácení po upečení chleba.

Akce se koná po celý víkend 6. - 7. 8. 2016, vždy od 10 do 17 hodin.

Rekonstruovaný mlýn, nyní ve skanzenu v Krňovicích
Spustit audio