Hledá se meteorit s rodokmenem. Severozápadně od Hradce Králové jej můžete najít i vy!

30. květen 2016

Může vážit až jeden kilogram a do polí severozápadně od Hradce Králové spadl v noci 17. května 2016. Teď ho hledají astronomové a o pomoc při pátrání žádají i veřejnost. Aby bylo jasno - mluvíme o meteoritu a ne ledajakém. Pokud by se ho podařilo najít - jednalo by se na světě teprve o 28. meteorit, který se podařilo nalézt a u kterého se dá určit, odkud k Zemi přiletěl.

„Ten zorný úhel kamer je 180 stupňů, tedy zabírají celou oblohu. A slouží k tomu, že zaznamenávají přelety velmi jasných meteorů, jak my říkáme bolidů," astronom Pavel Spurný ukazuje jednu ze sítě bolidových kamer. Právě ty v noci 17. května nasnímaly nezvykle velký bolid. A právě díky síti speciálních kamer umí vědci určit místo dopadu a odhadnout také jeho hmotnost.

Očekáváme, že v té pádové oblasti leží několik meteoritů. Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV

„V tomto případě to těleso na začátku mělo několik desítek kilogramů. Celková hmota na konci mohla být až několik kilogramů v několika kusech," doplňuje Pavel Spurný.

Meteorit přiletěl k Hradci Králové směrem od Liberce a podle výpočtů se zřítil někde mezi obcemi Sovětice a Čistěves.

Čtěte také

Dopadová oblast je dlouhá přes 3 kilometry a široká několik set metrů: „Ta oblast je na internetu veřejně dostupná, takže každý si ji může prohlédnout," říká Pavel Spurný.

Nejpravděpodobnější pádová oblast s vyznačenými oblastmi, které byly již prohledané pracovníky ASÚ AV ČR (stav k 27. 5. 2016). Zkuste se, prosím, zaměřit na ještě neprobádaná místa ve vyznačené zóně.

Největší úlomky by mohly podle astronoma Pavla Spurného vážit až jeden kilogram: „Mělo by to mít takový sametově tmavě černý až možná trošku nahnědlý povrch. Ten je způsoben tím, jak se to těleso tavilo při průletu zemskou atmosférou."

Pokud by se podařilo meteorit nalézt, jednalo by se na světě teprve o 28 meteorit s rodokmenem.

Informace, prosím, posílejte na kontakty:
RNDr. Pavel Spurný, CSc.
Fričova 298, 251 65 Ondřejov.
E-mail: pavel.spurny@asu.cas.cz
Všem, kteří se do hledání zapojí, již nyní velmi děkuje Astronomický ústav AV ČR.

„To znamená, že my jsme schopni určit tu dráhu před srážkou, po které se těleso pohybovalo v meziplanetárním prostoru kolem Slunce. A jsme tak schopni vlastně určit původ toho tělesa. A určit dokonce i oblast ve Sluneční soustavě, nebo i těleso, ze které ten daný meteorit pochází," vysvětluje Pavel Spurný.

Nálezce by měl meteorit vyfotografovat, v poloze jak ho nalezl, určit přesné místo dopadu, nijak ho nečistit a předat vědcům. Ti potvrdí, zda se skutečně jedná o meteorit.

„V každém případě je vždy důležité ten meteorit zdokumentovat tak jak byl nalezen. A nikdo se nemusí bát, že mu jej okamžitě sebereme. Vždy se s každým dobře domluvíme. Naším hlavním zájmem je, ne vlastnit meteorit, ale vědecky jej prozkoumat," připojuje Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV.

A dodává, že právě ve sledování bolidů je Česká republika světovou velmocí - polovinu z meteoritů s rodokmenem se podařilo najít právě díky českým astronomům.

Spustit audio