Horská služba v Krkonoších vyjíždí stále častěji k úrazům na koloběžkách

6. srpen 2017

V Krkonoších roste obliba jízdy na koloběžkách. V souvislosti s tím ale podle horských záchranářů přibývá zraněných. Lidé často neumí na tomto populárním dopravním prostředku jezdit nebo přeceňují své schopnosti a riskují zdraví. Například helma je při jízdě na koloběžce nutností, někteří přesto jezdí bez ní. Jaká zranění se objevují nejčastěji a proč úrazů přibývá?

Turista Filip právě přišel do Špindlerova Mlýna a jeho cílem je zapůjčení koloběžky: „Chci to vyzkoušet. Je to zážitek. Myslím si, že poznám víc ty hory a nemusím chodit pěšky. Ale ještě jsem na ní nikdy nejel."

Čtěte také

Instruktor Jan Dorňák už vybral tu správnou koloběžku a dává Filipovi první instrukce, jak se na ní pohybovat a chovat: „Za námi je Špindlerova Bouda. A odtud pojedeme směrem dolů. Jedete normálně po cestě, takže jste účastníkem silničního provozu. Po celou dobu jízdy se držíme oběma rukama. Kdyby nás třeba otravovala vosa, klidně zastavte."

Jakou chybu nejčastěji lidé při jízdě na koloběžce dělají?

„Jezdí tu hodně mladých lidí, kteří na tom skáčí, dělají smyky a různé blbosti. A to většinou končí špatně," říká Jan Dorňák.

Horská služba od začátku letní sezóny, tedy od začátku května, ošetřila již přes 150 úrazů. Z toho bylo nejvíc úrazů právě z koloběžek.

Výlet na koloběžkách

Potvrzuje to náčelník horské služby Krkonoše Adolf Klepš: „Pokud je vlhko, tak může dojít k uklouznutí pneumatiky a následnému pádu. Pokud se jedná například o sjezdy ze Špindlerovky, tak dojde k pádu do příkopu. Obšas se stává, že někdo nezvládne rychlost jízdy na nějaké nerovnosti na vozovce a přeletí pře řidítka. Ošetřovali jsme úrazy břicha. kdy si klienti do něj ta řidítka vrazili a spadli na hlavu. Poměrně častá jsou bezvědomí, úrazy hlavy, úrazy horních končetin."

Koloběžka není bicykl

To, že jízda na koloběžce není úplně jednoduchá, potvrzuje i Tomáš Kverka ze sportovní agentury ve Špindlerově Mlýně: „Koloběžky mají menší kola. Ta geometrie rámu je úplně jiná, než na bicyklu. To znamená, že koloběžka chová jinak než to kolo. A v tom tkví to hlavní nebezpečí."

Podle horských záchranářů by měli být lidé při jízdě na kolobězkách maximálně opatrní a nepřeceňovat své síly.

Spustit audio