Hradec Králové bude mít špičkový polygon pro řidiče. S odtrhovou deskou i vodní bariérou

25. červenec 2016

Odtrhová deska, která uvede auto do nečekaného smyku, vodní bariéry, aquaplaningová vana, nebo simulace sjezdu po sněhu. To vše nabídne nové dopravní výcvikové centrum, které se staví v areálu letiště v Hradci Králové. Špičkový polygon za desítky milionů korun umožní trénovat zvládání smyků nejen osobním autům, ale i kamionům s návěsy.

Stojíme na ploše vznikajícího dopravního výcvikového centra.

„Tady bude ocelová deska, která bude mít tu funkci, že pokud na ni přijede vozidlo, tak ta desky v tu chvíli, když na ní bude zadní náprava, ucukne do strany. A vozidlo se ocitne za deskou na kluzné ploše ve smyku zadních kol, nebo-li v přetáčivém smyku," říká Vít Jedlička, instuktor bezpečné jízdy a jeden z majitelů vznikajícího polygonu.

Důležitý je moment překvapení
„Řidič netuší na kterou stranu ten smyk bude. Toto bude druhá taková odtrhová deska v České republice. Cílem je především vzdělávat vozidla Integrovaného záchranného systému," vysvětluje Vít Jedlička.

Čtěte také

Součástí polygonu bude také vodní stěna
„Vodní stěna simuluje náhlou překážku v silničním provozu. A řidič bude mít za úkol kromě zvládnutí smyku, také se vyhnout této překážce. To znamená, že tady můžeme vytvářet různé náhlé situace, které bude muset řidič následně řešit," připojuje Vít Jedlička.

V Hradci Králové vzniká špičkový polygon pro výuku řidičů. Jako druhý v zemi bude mít i odtrhovou desku pro kamiony

Bude se tady také strénovat jízda na sněhu
„Výcvikové centrum bude obsahovat zhruba pět takových tréninkových modulů. Jedním z nich je kopec a dolů z něho bude natřená kluzná plocha. Ta simuluje vlastně celoročně adhezi ujetého sněhu a ledu. A pod kopcem je navíc zatáčka. Tedy simulace bude vypadat takto: jedu z kopce, pod koly mám sníh a přes sebou mám zatáčku. Jak to tedy budu řešit," doplňuje Vít Jedlička.

Od září 2016 se polygon v Hradci Králové dostane do pilotního provozu.

Od října se pak tady školení řidičů rozjedou naplno.

Spustit audio