Hradec vyhláškou omezil provoz zahrádek u restaurací

25. září 2010

Vyhlášku, která omezuje provoz letních zahrádek před restauracemi a bary na území celého města, přijali královéhradečtí zastupitelé. Radnice si od nařízení slibuje, že zmírní obtěžování obyvatel hlukem z předzahrádek, řekla dnes mluvčí radnice Petra Krátká.

Zahrádky mohou být podle nové vyhlášky otevřené od pondělí do čtvrtka a v neděli do 22:00. V pátek a v sobotu mohou provozovatelé zahrádku nechat otevřenou o hodinu déle. Dodržování zavírací doby budou kontrolovat strážníci. Radnice je připravena přistoupit i k pokutám, pokud některý z hostinských zahrádku včas neuzavře.
Někteří zastupitelé měli k návrhu vyhlášky výhrady a tvrdili, že stotisícové město by mohlo mít zahrádky otevřeny déle. Radnice sice na výhrady nereagovala, ale připustila možné výjimky z nové vyhlášky.
Věřím, že pro důležité události budeme schopni vydat i výjimky či speciální povolení, například na některé kulturní akce, řekl primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák. Akcí, kdy by mohly zahrádky u restaurací být otevřeny déle, je například divadelní festival, který do centra města každoročně přiláká stovky návštěvníků.
Vyhláška začne platit 19. května a radnice podnikatelům nabídla možnost, aby se na podrobné znění vyhlášky informovali na živnostenském odboru radnice.

Spustit audio