Hradecká nemocnice omezí prostor pro kuřáky. Chce, aby se zlozvykem přestali

Vedení Fakultní nemocnice v Hradci Králové od nového roku radikálně omezí prostor pro kouření v areálu nemocnice. Chce tak přimět kuřáky z řad zaměstnanců i pacientů, aby se svým zlozvykem bojovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„To omezení kouření by mělo pomoci kuřákům se toho zlozvyku nějakým způsobem zbavit,“ říká lékařský náměstek hradecké nemocnice Jaroslav Malý.

Z pěti tisíc zaměstnanců nemocnice kouří zhruba pětina, nejméně kuřáků je podle nedávné rozsáhlé ankety mezi lékaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protikuřácká opatření v královéhradecké nemocnici se zajímal redaktor Václav Plecháček

„Nekuřáků lékařů je 76 procent,“ podotýká Malý, podle nějž nekouří také zhruba 54 procent sester. Naopak u profesí, jako jsou zřízenci či sanitáři, prý kouří 70 procent lidí.

Podle Malého si zaměstnanci i pacienti od nového roku v nemocnici zapálí jen na několika vyhrazených místech.

„Ta místa nebudou příjemná, nebudou mít žádnou stříšku, bude tam na ně pršet, sněžit a bude tam zima. Nebude jich víc než šest a bude to zpevněný pozemek, zhruba 3 x 3 metry, který bude mít upozornění na škodlivost kouření a zároveň upozorní na místo, kde se kuřáci té neřesti mohou zbavit,“ popisuje Malý.

Těm, kteří se rozhodnou se zlozvykem skončit a využijí k tomu některý z programů poradny pro odvykání kouření, nabízí nemocnice pomocnou ruku.

„Podrobili by se za určitou dobu testu, který by odhalil, jestli jsou, nebo nejsou úspěšní. Pokud by byli úspěšní, tak bychom jim ty peníze vrátili a celá ta léčba by byla hrazená zaměstnavatelem,“ říká primář plicní kliniky Vratislav Sedlák.

Zatímco nemocnice detaily připravovaného omezení teprve upravuje, mezi personálem se už teď objevili kritici. Patří mezi ně i Jan Čáp, který jako lékař pracuje v nemocnici už 37 let.

„Nevím přesně, co je účelem. Aby to někoho neomezovalo, s tím souhlasím. Aby byl větší pořádek, i to chápu. Ale pakliže je to proto, že ředitelství má obavy o mé zdraví, tak to mi připadá nepřiměřené. Protože si myslím, že bych měl mít svobodu si kazit své zdraví, když tím nikoho neohrožuju,“ míní Čáp.

Ten zároveň pochybuje o tom, že nové nařízení budou lidé respektovat.

Náměstek Malý říká, že u zaměstnanců by se nerespektování zákazu mohlo posuzovat jako porušení pracovní kázně, připouští však, že obecně může být s vymahatelností problém. „Těch sankčních možností je poměrně málo,“ konstatuje.

Současně dodává, že vedení nemocnice chce jít místo postihů spíše opačnou cestou – motivovat jednotlivá oddělení, aby se na nich nekouřilo a ty nejlepší pak odměnit. Zda to může fungovat, ukáže zřejmě až praxe.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme