Hradečtí zastupitelé podpořili radu a odmítli černou stavbu na kraji města

Zastupitelé Hradce Králové nesouhlasí se stavbami na okraji města a odmítli firmě CTP poskytnout pozemky pro přístupovou cestu. Dvě rozlehlé haly u výpadovky na Třebechovice firma bez stavebního povolení rozestavěla loni na podzim a stavební práce zastavila až po několikeré urgenci úřadů. Teď usiluje o dodatečné povolení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradec Králové

Hradec Králové | Foto: Zdeněk Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vedení města se už několikrát vyjádřilo, že černou stavbu tolerovat nehodlá a chce prosadit, aby firma CTP dodatečné povolení od stavebního úřadu nedostala a musela rozestavěné haly zbourat. Zastupitelé v tom vedení magistrátu podpořili.

„Zastupitelstvo Hradce Králové vzalo na vědomí a souhlasilo s postupem rady města, v jejíž kompetenci je odejmutí již starých souhlasů,“ uvedl po včerejším jednání zastupitelstva náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání královéhradeckých zastupitelů o halách na kraji města přiblížil redaktor Jiří Fremuth

Projekt začala připravovat firma Fato, která ho později přenechala společnosti CTP. Zastupitelé namítají, že původní záměr byl jiný.

„Firma Fato původně dělala skladový areál, který měl mít jiný charakter dopravy, jiný charakter provozu. A logistické centrum v tomto místě, kdy od dálnice budou muset veškeré nákladní vozy projíždět skrz město, které už dneska je poměrně zatíženo, to se nám vůbec nelíbí,“ poznamenal už před jednáním zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán.

Hradec Králové nedávno podal proti žádosti o zpětné povolení stavby tři hlavní námitky – firma podle města nemá zajištěný přístup ke stavbě, nemá platné územní rozhodnutí a zjišťování vlivu stavby na životní prostředí neproběhlo tak, jak mělo.

V posledním bodě se chce magistrát obrátit na ministerstvo životního prostředí, aby posoudilo, zda byl postup krajských úředníků správný.

Co se přístupových cest týká, CTP chtěla získat souhlas s využitím městských pozemků, rada i zastupitelé Hradce to však odmítli.

Před zastupiteli mluvil včera vedoucí právního oddělení společnosti CTP Luboš Zajíček. Ten věří, že poslední rozhodnutí představitelů města vydání dodatečného stavebního povolení nezhatí.

„To nechám na zvážení stavebního úřadu, já se domnívám, že by nemělo mít vliv. Stavební povolení, pevně věřím, bude vydáno, máme k němu 79 kladných stanovisek,“ řekl Zajíček.

K námitkám odpůrců zpětného povolení stavby by se měla firma vyjádřit do pátku. „Na této odpovědi samozřejmě pracujeme i s odborníky, takže ve stanoveném termínu do pátku předložíme naše vyjádření,“ uzavřel za CTP Luboš Zajíček.

Mapa Hradce Králové - černá stavba | Foto: Milan Baják

ČRo, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme