Hrošík není malý hroch. Nepleťte si je!

31. říjen 2015

Kolekci chovaných zvířat rozšířila v těchto dnech královédvorská ZOO o nového hrošíka. Správně se jmenuje hrošík liberijský a ve volné přírodě byste se s ním setkali v západní Africe.

Novému královédvorskému samečkovi je 28 let.

Není to už žádný mladík, zato se bez problémů skamarádil se dvěma samičkami.

Když všechno půjde dál tou správnou cestou, může se po deseti letech v ZOO Dvůr Králové nad Labem opět narodit mládě tohoto ohroženého druhu.

O hrošíkovi vám další zajímavosti poví zoolog Jiří Hrubý. Poslouchejte pozorně, protože na jedničku obstojí jedině ten, kdo si hrošíka neplete s hrochem - říká redaktorka Dana Voňková.

Hrošík je sice příbuzný hrocha, ale že vede jiný způsob života.

Když nic jiného, nepotřebuje se tak často koupat!

Hrošíka si cestovatelé dlouho pletli s hrochem. Až teprve pitva domnělého hrocha v dublinské ZOO v roce 1870 potvrdila, že se jedná o nový druh. Ale odborníci tomu nechtěli věřit.

Kolekci chovaných zvířat rozšířila v těchto dnech královédvorská ZOO o nového hrošíka. Správně se jmenuje hrošík liberijský a ve volné přírodě byste se s ním setkali v západní Africe

Přesvědčila je až teprve výprava do Libérie v roce 1913, ze které se dovezlo do hamburské ZOO pět exemplářů tohoto zvířete.

Královédvorská ZOO chovala se dvěma samicemi staršího samce a poslední mládě se tam narodilo v roce 2006.

Ve volné přírodě je hrošík liberijský ohrožen kácením tropických deštných pralesů. A v západní Africe se bohužel loví i na maso.


Zvětšit mapu
autoři: DV , Simona Jiřičková
Spustit audio